Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral. 100.000 de fotografii în 6 ani

Data:

Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naționale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, în vederea suplimentării bazei de date a Fototecii online IICCMER.

  • La finalul proiectului, publicul interesat va putea avea acces gratuit, în format online, la o bază de date care conține fotografii din perioada 1945-1989, dar şi din perioada 1921-1944;
  • În decurs de 6 ani se vor digitaliza aproximativ 100 de mii de fotografii;
  • Graficele de lucru, conform parteneriatului, au în vedere realizarea unui număr de 18 mii de fotografii anual;
  • Este un amplu proiect de digitalizare ce contribuie la transparentizarea unei părți importante din istoria comunismului românesc.

„Dincolo de obiectivul digitizării materialului arhivistic, IICCMER are în vedere reconstrucția platformei online care găzduiește Fototeca, dar și îmbunătățirea motorului de căutare pentru reluarea procesului de punere la dispoziția publicului larg a materialelor care vor fi digitalizate”, se arată într-un comunicat al IICCMER.Publicul va avea acces gratuit la arhiva foto din perioada regimului comunist.

„Românii au dreptul să își cunoască istoria”

Pentru moment, fototeca online IICCMER găzduiește un număr 5.600 de fotografii, care pot fi accesate aici: https://fototeca.iiccmer.ro/.

„Trăim în era digitalizării, astfel că implementarea acestui proiect este imperios necesară. La 33 de ani de la Revoluție, românii au dreptul să își cunoască istoria, iar noi avem obligația să le oferim accesul la informații prin instrumente accesibile timpurilor pe care le trăim.

Este un proiect de amploare, care se va întinde pe o perioadă de 6 ani, dar la finalul căruia vom avea o fototecă pe măsură, cu imagini din perioada regimului comunist. În varianta în care a existat până acum, fototeca IICCMER avea nevoie de o reconstrucție solidă.

Îi mulțumesc domnului Cristian Anița, directorul general al ANR, pentru suportul pe care ni-l va oferi pe toată durata implementării acestui proiect”, a declarat prof.univ.dr. Daniel Șandru, președintele IICCMER.

Citește și: INTERVIU Mulți români din diaspora nu povestesc cum au câștigat banii și cât au suferit

Potrivit aceluiași comunicat, ANR va face demersurile necesare pentru identificarea fotografiilor din propriile fonduri arhivistice, indiferent de formatul acestora (fotograme alb-negru și color, pe suport de hârtie și sticlă), care privesc perioada regimului comunist în România, conform unei tematici și a unui calendar care va fi stabilit de comun acord între cele două părți și va permite accesul experților IICCMER, cu echipamentul necesar (laptop-uri, camere foto, scannere, ș.a.) pentru prelucrarea (fotocopiere, scanare, foto digital, ș.a.) fotografiilor relevante pentru perioada comunistă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related