Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei: Cred că asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin

Data:

Asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin, spune Armand Goșu,  doctor în Istoria Rusiei, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Din discursul lui Putin par să dispară termeni precum denazificare, drogați, se arată în interviu.

„Accentul este pus, cum corect ați sesizat, pe inevitabilitatea războiului. Adică, pe faptul că nu exista alternativă la război, că Putin a făcut doar ceea ce trebuia să facă. Iar ce a făcut ar fi fundamental corect.

N-ar trebui să fim mirați de această atitudine, ea e specifică birocrațiilor comuniste, de tip sovietic, și zonelor militarizate, cum e cea din care provine și Putin. E un tip de cultură birocratică larg răspândită. N-aș insista pe explicarea acestui fenomen, pentru că și la București cultura dominantă în guvernul României, ministere, serviciile secrete este, dacă nu aceeași, cel puțin una foarte asemănătoare. În care șeful are întotdeauna dreptate, nu există alternativă la ce zic ministrul, președintele”, spune Armand Goșu.

Continuarea, în Deutsche Welle!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
1 COMENTARIU
  1. Parerile sunt impartite .Textul ne arta ceea ce unii ,analisti politici si de razboi ,ne spun de multa vreme .Anglo- saxonii o data cu plecarea Marii Britanii din UE doresc sa formeze o noua alianta ce ar putea cuprinde toate statele foste comuniste aflate sub „ papucul” SUA si Marii Britanii .Daca privim astfel lucrurile ar fi trebuit sa vedem, chiar acum , cum Rusia este sprijinita de vechea Europa . Europa ce nu ar putea accepta aparitia unei noi structuri de forma UE care ar prelua tari ce in acest moment sunt parte a Uniunii .Daca mai adugam si China , in aceasta ecuatie , care deocamdata se situeaza de partea Rusiei , atita cit poate , presupusa jonctiune UE cu Rusia si continuata cu China (harta ne arata aceasta posibilitate ) ar fi fost fatala SUA si M.B .Este evident cum aceasta teorie nu se sustine .Uniunea Europeana doar s-a folosit de resursele Rusiei atita timp cit s-a putut .Aducerea fortelor militare germane si franceze alaturi de cele ale SUA in tarile situate pe flancul de est al granitei NATO este inca un punct de sustinere a aliantei Occidentale .O Rusie slabita , o reasezare a modelul economic ce tine de obtinerea de energie , implicarea viitoare a Germaniei la nivel militar (acum o poate face ) , aducerea in NATO a Finlandei si Suediei , ajutorul oferit Ucrainei , pozitionaeza UE si NATO in cea mai favorabila situatie de extindere de dupa evenimentele anilor 1989si ele fac din UE o forta .Acum ,UE reconsidera forta deciziei majoritatii , probabil si NATO va face la fel , iar cei neascultatori nu vor mai putea sta agatati de principiul deciziei unanimitatii .Deja tarilor nescultatoare li se spune foarte clar :ALEGETI. Pina la urma Rusia nu spune decit : Renuntati la
    Donbas si la Crimeea , provincii majoritar ocupate de cetateni rusofoni si aveti acceptul la aparitia unei Ucraine nealiniate , nepurtatoare de armament nuclear, accept ce poate incheia rapid razboiul ,altfel nu este exclusa o lovitura nucleara ce ar potoli pe multi .Fara o victorie imediata ,ce ar elimina stapinirea Rusiei in Dombas si in Crimeea, vom vedea cum timpul joaca in favoarea rusilor . Popoarele Occidentului nu vor accepta , la nesfirsit , pagubele , inflatia galopanta si lipsa energetica , fara a reactiona .Presedintele Macron are dreptate .Curind trebuie sa ne punem la masa negocierilor .Daca Rusia ataca Finlanda si Suedia perspectiva Europeana devine sumbra .Este mai mult decit evident ca rusii se vor folosi de paragraful constitutional daca toate alternativele le sunt inchise .Cuvintele ce ne amintesc cum fara o Rusie aflata in „capul mesei ” ce rost ar mai avea petrecerea ne prezinta clarconceptul lor de tara .Fara noi nu se poate .Reintoarcerea pe vechile aliniamente , cele dela inceputul razboiului si un nou tratat Minsk 2 poate fi solutia de incheiere a razboiului .Speram , ca nebunia inceputului , sa lase loc , incet , incet , ratiunii .Trebuie sa fim constienti ca Rusia nu poate fi atacata si trebuie sa cautam sensul cuvintelor presedintelui Macron ce ne arta cum Rusia , la terminarea razboiului , va fi tot acolo . Putina intelepciune nu striica nimanui .In acest context se observa usor intelepciunea Presedintelui Romaniei ce isi alatura deciziile realitatii si nu visurilor de tot felul .Rabdarea este tot ceea ce ar trebui sa ne caracterizeze in aceasta situatie de razboi .A te bate , mai ceva decit King -Kong , cu pumnii in piept nu este solutia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Chirica a curățat râul care traversează Iașul chiar când s-a umplut de pești | Reporter de Iași

Chirica a curățat râul care traversează Iașul tocmai când...

Piedone și-a majorat salariul cu 50% în prima zi când s-a întors la primărie

Candidatul Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) la primăria Capitalei,...

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu. Reintră Firea în cursă. Și Burduja

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu, după o ședință maraton, care...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...