ARMAND GOȘU: Ucraina, coșmarul lui Putin. Dacă ucrainenii rezistă, țări ca România, Polonia, Țările Baltice sunt salvate

Data:

spot_img

Vizitele președintelui Franței, Emmanuel Macron, și cancelarului Olaf Scholz la Moscova (7-8 și, respectiv, 15 februarie) reprezintă ultima tentativă a lui Vladimir Putin de a instrumentaliza Occidentul în a pune presiune pe Ucraina, ca aceasta din urmă să accepte interpretarea rusească a acordurilor de la Minsk.

Acorduri prin care Kremlinul spera să readucă Ucraina sub control și s-o ancoreze temeinic în „lumea rusească” (russki mir). Ca și ultima reacție a Moscovei la răspunsul SUA la propunerile privind tratatul de securitate avansate de Rusia la 17 decembrie 2021.

Toate aceste demersuri diplomatice au fost un balet, în spatele căruia Putin a pregătit invadarea Ucrainei. La 15 februarie, Duma de Stat votează rezoluția comuniștilor prin care cere președintelui Putin să recunoască independența republicilor populare separatiste Donețk și Lugansk. Vineri, 18 februarie, populația din Donețk și Lugansk era evacuată cu autobuzele, apoi cu garniturile de trenuri, pe motiv că ucrainenii atacă Donbasul, iar viața rușilor este în pericol.

Cuvântul genocid este tot mai des repetat la televiziunile rusești controlate de Kremlin. Putin l-a utilizat în conferința de presă cu Scholz, în care i-a acuzat pe ucraineni de genocid împotriva rușilor, și a stârnit protestul cancelarului șocat de afirmația liderului de la Kremlin. Femei, bătrâni și copii încărcați în autobuze, atunci când nu se întâmpla nimic, acuzația repetată de genocid împotriva rușilor aminteau de războiul din Georgia, din august 2008. Atunci, la 3 august a început evacuarea populației din Osetia de Sud, iar patru zile mai târziu, armata rusă a început războiul împotriva Georgiei.

Analiza completă a lui Arman Goșu poate fi citită în REVISTA22.

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un celebru balerin rus a murit după ce a căzut de la balcon | Aktual24

Un celebru balerin rus a murit după ce a...

Sistemul anti-drone al armatei americane detectează până la 500 de ținte simultan | Aktual24

Sistemul anti-drone al armatei americane detectează până la 500...

Întâlnire SUA – China. Temerile liderilor europeni

Liderii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă...