Asaltul rusesc din Ucraina pierde din viteză. Orașele sunt bombardate masiv, dar rezistă

Data:

Aproape toate atacurile Rusiei asupra orașelor ucrainene au pierdut din viteză și au fost înregistrate puține sau deloc progrese în weekend, a declarat luni o sursă înaltă a Departamentului Apărării al SUA, potrivit yahoo.news.

Rezistența ucraineană la invazia rusă rămâne puternică, în special în jurul orașelor Kiev și Cherniv, potrivit oficialului. Evaluarea are loc în aceeași zi în care purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că operațiunea militară „se desfășoară în conformitate cu planul inițial și va fi finalizată la timp și în totalitate”.

Oficialul american a recunoscut că unele orașe au fost înconjurate și se confruntă cu bombardamente din ce în ce mai mari de la artileria rusă cu rază lungă de acțiune și atacuri cu rachete. Rusia a tras peste 900 de rachete în ținte ucrainene de la începutul invaziei, iar atacurile au devenit din ce în ce mai nediscriminatorii.

Spațiul aerian închis nu ajută prea mult

Atacul din weekend asupra bazei militare de antrenament Iavoriv din vestul Ucrainei a constat în zeci de rachete de croazieră lansate de bombardiere rusești din spațiul aerian rus, a spus oficialul. Atacul de la distanță a arătat că o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei, cerută de președintele Zelenski, nu va împiedica neapărat Rusia să atace pe calea aerului.

Nu existau trupe americane, antreprenori sau cetățeni SUA la bază, când rachetele au lovit, a spus oficialul. Trupele Gărzii Naționale din Florida au antrenat forțele ucrainene acolo, dar au părăsit baza înainte de invazia rusă.

Cel puțin 35 de persoane au murit în atac.

Rusia, în ciuda avantajelor sale în ceea ce privește avioanele de război, nu a dominat spațiul aerian ucrainean, a spus oficialul.

În altă parte a Ucrainei, aproximativ 50 de vehicule rusești s-au deplasat la sud-est de Harkov, aparent căutând să se conecteze cu forțele ruse din sud. Intenția lor este să elimine trupele ucrainene care luptă în partea de est a țării.

Convoiul rusesc aflat de mult timp la nord de Kiev rămâne în mare parte blocat, a spus oficialul SUA.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare spital din Moldova

Angajări blocate de frica DNA, la cel mai mare...

“Doamna Trandafir” de la Iaşi: învăţătoare model, de 35 de ani în satul natal

“Doamna Trandafir” de la Iaşi: învăţătoare model, de 35...

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește | Aktual24

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...