Asiguratorii RCA ar putea fi obligați să plătească o contribuție specială către FGA

Data:

spot_img

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) caută tot felul de soluții pentru a plafona prețul la RCA pentru următoarele 6 luni. În același timp, Parlamentul România ar putea adopta o hotărâre prin care asiguratorii să plătească o contribuție specială.

Parlamentul vrea să schimbe legea în așa fel încât să atragă mai mulți bani pentru Fondul de Garantare a Asiguraților care trebuie să plătească sume mari de bani după falimentul celor de la City Insurance și Euroins.

Citește și: ALERTĂ Deputații vor să treacă în viteză legea privind pragul la abuzul în serviciu. Prevederile care închid dosare rămân

Proiectul a trecut de Senat

Comisia Buget-Finanțe a depus modificări la un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.213/2015 care face referire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Proiectul a fost aprobat de Senat și urmează să fie votat și de Camera Deputaților.

Astfel, dacă legea intră în vigoare, asiguratorii RCA ar putea plăti o contribuție specială către FGA care va fi folosită în cazul în care instituția va trebui să gestioneze situații de insolvență. Această sumă de bani ar urma să fie restituită când FGA va avea venituri suficiente.

Citește și: UE nu interzice hârtia igienică. O glumă de 1 aprilie, transformată în propagandă anti-europeană

„Contribuție specială percepută de la asigurători, în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”, scrie în proiectul de lege.

Această propunere a fost făcută de deputatul Iulius Marian Firczak care este fondatorul și directorul executiv al comaniei de asigurări Personal Broker.

Cum se justifică această contribuție specială

În motivarea acestui amendament se arată că în așa fel s-ar proteja buna desfășurare a activității de asigurare din România.

„Amendamentul propus are în vedere reglementare a unei surse distincte de venit pentru Fond, respectiv stabilirea unor contribuții speciale ce urmează a fi plătite de asigurători, în situații excepționale, contribuții ce au caracter temporar, sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.

În acest sens se evită o eventuală majorare a contribuțiilor asigurătorilor și o eventuală afectare a patrimoniului acestora, protejându-se în acest fel buna desfășurare a activității de asigurare din România și implicit interesele asiguraților, prin instituirea unei contribuții speciale ce urmează a fi restituită în integralitate”, scrie în document.

Cum se calculează contribuția specială

Potrivit raportului depus de deputații din Comisia Buget-Finanțe, „cota procentuală aferentă contribuțiilor speciale se aprobă prin hotărârea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Consiliului de administrație al Fondului”.

Tot în acest document, se menționează că la momentul returnării contribuțiilor speciale, FGA „nu datorează dobânzi aferente contribuțiilor speciale încasate”.

Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților va trebui să dea chiar astăzi un raport comun suplimentar pentru acest proiect de lege care este dezbătut în procedura de urgență. În cazul în care propunerea legislativă trece, urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaților și apoi va fi trimis către Președinție pentru promulgare.

Cât mai au de așteptat clienții Euroins

Clineții și păgubiții firmei Euroins vor mai trebui să aștepte o perioadă până când FGA va putea face primele plăți. Retragerea autorității de funcționare a companiei de asigurări a fost făcută publică în Monitorul Oficial la data de 17 martie, iar primele plăți se pot face la 60 de zile de la această dată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...

Beneficiile apartenenței României la UE. Fonduri europene primite | Aktual24

Beneficiile apartenenței României la UE, prin prisma accesării fondurilor...