UE nu interzice hârtia igienică. O glumă de 1 aprilie, transformată în propagandă anti-europeană

Data:

O glumă postată pe 1 aprilie de agenția de știri Mediafax, conform căreia Uniunea Europeană va interzice hârtia igienică din 2025, a fost preluată și distribuită de zeci de site-uri românești ca o informație adevărată.

Și, în scurt timp, s-a transformat într-un nou subiect de propagandă anti-UE și de amplificare a spaimei cu privire la „deciziile birocraților de la Bruxelles”.

„UE vrea să interzică toaletele clasice şi hârtia igienică pentru a reduce emisiile de carbon. Toaletele japoneze pot spăla cu apă caldă şi usca cu aer cald zona intimă.

După interzicerea automobilelor cu benzină şi limitarea producţiei de carne animală până în 2040, Uniunea Europeană a anunţat o nouă măsură controversată pentru a respecta acordul de la Paris privind schimbările climatice: interzicerea toaletelor clasice şi a hârtiei igienice în toate statele membre”, scrie Mediafax.

Pentru a lăsa de înțeles că este totuși o glumă, agenția a subliniat mare, în titlu, data: „1 aprilie”.

În ciuda acestui fapt, dar și a multor altor indicii ușor de verificat că este vorba despre o informație falsă, mai multe site-uri au preluat și distribuit articolul ca atare și pretextând că este o decizie adevărată a UE.

Când, de fapt, totul este fals.

Declarația falsă atribuită Ursulei von der Leyen

Mediafax afirmă în știre că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Layen, ar fi declarat în cadrul unei conferințe de presă că toaletele clasice și hârtia igienică sunt depășite și că populația va trebui să folosească de acum înainte vase de veceu japoneze.

Citește și: ALERTĂ Deputații vor să treacă în viteză legea privind pragul la abuzul în serviciu. Prevederile care închid dosare rămân

„Este o măsură curajoasă şi necesară pentru a proteja planeta noastră şi sănătatea cetăţenilor noştri. Toaletele clasice şi hârtia igienică sunt relicve ale trecutului, care nu mai au loc într-o Europă verde şi digitală. Vom sprijini tranziţia către toaletele japoneze, care sunt mult mai eficiente, igienice şi confortabile” este declarația pe care cei de la Mediafax pretind că a făcut-o președinta CE.

În realitate, Ursula von der Leyen nu a făcut niciodată această declarație, nici în conferințe de presă, nici măcar pe rețelele de socializare.

Site-uri care au preluat gluma Mediafax
Site-uri care au preluat gluma Mediafax

Ce problemă are în realitate Elon Musk cu hârtia igienică

Farsa agenției de presă continuă cu o declarație, de asemenea falsă, a lui Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial, un client vechi al conspiraționiștilor români, care îl prezintă ca un lider al guvernului mondial. Acesta s-ar fi arătat bucuros de această decizie. Însă, evident, Klaus Schwab nu a făcut o astfel de afirmație, în special pentru că nu a fost luată vreo decizie care să interzică folosirea de hârtie igienică.

Ca să fie și mai evidentă aberația, în știre este menționată și o declarație a lui Elon Musk, omul din spatele Tesla și Twitter, care la rândul său ar fi fost ironic cu Uniunea Europeană: „UE vrea să interzică toaletele clasice şi hârtia igienică? Sper că nu vor interzice şi rachetele mele. Sau poate ar trebui să le fac să funcţioneze cu apă reciclată de la toaletele japoneze”, ar fi scris pe Twitter cel mai bogat om de pe planetă.

Evident, totul este fals. Elon Musk nu a postat niciodată despre hârtia igienică din Uniunea Europeană.

Singura legătură dintre magantul american și un scandal privind hârtia igienică este cel legat de plângerile angajaților Twitter de la un birou din New York, care au afirmat că nu au hârtie igienică, iar băile sunt urât mirositoare.

Citește și: EXCLUSIV Vând urgent organe umane. Incursiune în piața clandestină a rinichilor și ficatului de om

Prevederile reale ale UE legate de toalete

De asemenea, dacă este ceva adevărat din ce face UE cu privire la toalete, are legătură doar cu consumul de apă.

Statisticile arată că sistemul public de alimentare cu apă totalizează aproximativ o cincime din consumul de apă în Europa, peste un sfert din acesta doar pentru a utiliza toaleta. Instalațiile hidroelectrice modifică, de asemenea, structura naturală şi debitul râurilor şi lacurilor, având consecințe asupra ecosistemelor.

Europa trebuie să-şi redubleze eforturile de utilizare mai eficientă a apei pentru a evita subminarea economiei sale, se afirmă într-un raport al Agenţiei Europene a Mediului (AEM), publicat încă din 2012.

Utilizarea ineficientă a apei are consecinţe semnificative asupra resurselor de care au nevoie ecosistemele şi oamenii, elemente esenţiale ale productivităţii şi securităţii europene.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS.com

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. UE nu interzice hârtia igienică. O glumă de 1 aprilie, transformată în propagandă anti-europeană - Ziare locale 24

    […] Articolul integral îl găsiți pe PRESShub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa...

Înșelăciune prin metoda „spoofing”

Înșelăciune prin metoda „spoofing”, anchetată de Poliția Română, care...