Asociaţiile de magistrați, legat de procedura de selecție a unor procurori de rang înalt: „Cât timp modificările legislative nu au fost adoptate, Președintele României și Ministrul Justiției trebuie să respecte recomandările organismelor internaționale”

Data:

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au luat cunoştinţă faptul că a fost declanșată procedura de selecţie pentru ocuparea poziției de procuror-şef DIICOT, precum şi pentru ocuparea altor funcţii de conducere din cadrul Parchetului General, DNA și DIICOT.

Reprezentanții celor două structuri arată că până în prezent, în legislația internă nu s-a reușit punerea în acord a dispozițiilor legale în materie cu recomandările formulate constant în rapoartele Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (rapoartele MCV), în rapoartele Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) privind România și în avizele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) ori ale Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE).

De aceea, Președintele României și Ministrul Justiției au obligația de a respecta întru totul recomandările organismelor internaționale în privința noii proceduri de selecţie a unor procurori de rang înalt, cât timp modificările legislative esențiale nu au fost încă adoptate – se precizează în recomandarea celor două asociații.

„ Astfel, în Rapoartele MCV din 2017, 2018 și 2019 s-a avansat şi reiterat recomandarea Comisiei Europene de instituire a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția, care să poată oferi garanții suficiente împotriva implicării politicului în procedură şi care să conducă la desemnarea persoanelor cu cea mai înaltă competenţă profesională și cea mai bună reputație. În ceea ce privește evoluția în timp a situației, tot în rapoartele MCV s-a evidențiat o continuă slăbire a sistemului de control și echilibru din cadrul procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt, precum și o îndepărtare de la recomandările Comisiei de la Veneția, concretizată în creșterea gradului de libertate a ministrului justiției în selecția candidaților și, mai ales, în reducerea rolului Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește articolul integral în G4Media

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“