Puţini orădeni ştiu, dar într-una din clădirile Universităţii din Oradea pot descoperi cel mai vechi pendul de tip Foucault din România, un dispozitiv experimental, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe.
Pendulul a fost instalat în anul 1964, la inițiativa profesorului Coriolan Rus, decanul de la acea vreme al Facultății de Matematică – Fizică. Dispozitivul a fost construit chiar în Oradea, la Uzina Înfrățirea.
„Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Pe podeaua deasupra căreia oscilează pendulul este presărat un strat fin de nisip, pe care vârful pendulului desenează o rozetă. La latitudinea de 30 de grade, pendulul revine în locul de unde a pornit, executând o rotație completă, după 48 de ore”, se arată într-un comunicat al Universității.
Pendulul cântărește 60 de kilograme și este suspendat la o înălțime de 16 metri. Curioșii pot arunca o privirea asupra „Pendulului lui Foucault” dacă ajung la Universitate şi îl caută în pavilionul B.
Citește articolul integral în Bihoreanul