marți, 18 ianuarie 2022
AcasăLa ziEducațieAtracție neştiută la Universitatea din Oradea: cel mai vechi pendul din ţară,...

Atracție neştiută la Universitatea din Oradea: cel mai vechi pendul din ţară, care demonstrează cum se învârte Pământul

Puţini orădeni ştiu, dar într-una din clădirile Universităţii din Oradea pot descoperi cel mai vechi pendul de tip Foucault din România, un dispozitiv experimental, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe.

Pendulul a fost instalat în anul 1964, la inițiativa profesorului Coriolan Rus, decanul de la acea vreme al Facultății de Matematică – Fizică. Dispozitivul a fost construit chiar în Oradea, la Uzina Înfrățirea.

„Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe. Pe podeaua deasupra căreia oscilează pendulul este presărat un strat fin de nisip, pe care vârful pendulului desenează o rozetă. La latitudinea de 30 de grade, pendulul revine în locul de unde a pornit, executând o rotație completă, după 48 de ore”, se arată într-un comunicat al Universității.

Pendulul cântărește 60 de kilograme și este suspendat la o înălțime de 16 metri. Curioșii pot arunca o privirea asupra „Pendulului lui Foucault” dacă ajung la Universitate şi îl caută în pavilionul B.

Citește articolul integral în Bihoreanul

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE