miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateAugustin Zegrean: Restricţiile anti-COVID trebuiau date prin lege. Acum însă este prea...

Augustin Zegrean: Restricţiile anti-COVID trebuiau date prin lege. Acum însă este prea târziu, situaţia e disperată

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a afirmat, la B1 TV, că noile restricţii anti-COVID trebuiau impuse de Parlament, prin lege, nu de către Guvern. Fostul magistrat susţine că demersul putea fi făcut de luni de zile, întrucât în situaţia disperată de acum, o astfel de măsură nu ar mai conta.

„E prea târziu să mai vorbim despre legi, la noi situaţia e disperată, e vorba de viaţă şi de moarte. Sigur că trebuia făcut prin lege, toate măsurile acestea trebuiau luate prin lege pentru că este vorba de limitarea unor drepturi fundamentale, iar Constituţia României, dar nu numai, şi tratatele internaţionale pretind ca aceste drepturi să fie limitate numai prin lege. Într-un stat de drept cum se pretinde România, orice drept poate fi limitat, dar numai prin lege. Eu invoc dreptul meu la viaţă, altul dreptul său la liberă deplasare. Care are dreptate? Care trebuie ocrotit primul: dreptul la viaţă sau dreptul lui la liberă plimbare sau la distracţie? De asta trebuie să se facă prin lege, dar e târziu să se facă lege. Dacă măsura a fost luată şi e necesară, cred că ar trebui să se ia. Dreptul la viaţă e înaintea tuturor e primul trecut în toate constituţiile lumii”, a susţinut fostul preşedinte CCR.

Totodată, Augustin Zegrean îi acuză pe preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu că ar fi dat mesaje către populaţie potrivit cărora pandemia ar fi fost învinsă, ceea ce ar fi contribuit la eşecul campaniei de vaccinare.

„Ca toate problemele, la noi nu s-a luat nici aceasta în serios. Amintiţi-vă de primele zile când spuneau doctorii că tratează virusul cu ciorbă şi când preşedintele ţării a ieşit la sfârşitul primăverii şi a spus ‘gata, am învins virusul’ şi aşa mai departe. Păi, în ce să mai creadă oamenii? Măcar acum ar putea să se aşeze la masă să se facă lege. Se putea face legea.

De luni de zile spun: trebuie făcut prin lege! Nu s-a făcut, au zis ‘las’ că merge şi aşa’. Nu merge, că Guvernul de acum nu mai poate să facă proiecte de lege. Toată lumea le plânge de milă că nu pot face Ordonanţe. Nu acolo e baiul mare, baiul mare e că nu mai poate să facă nici proiecte de lege. Deci parlamentarii ar trebui ei să propună o lege acum pentru a rezolva aceste probleme. Mereu problema e la Parlament. Ei sunt aleşii poporului, ei au cea mai mare responsabilitate. Guvernul e în responsabilitatea lor, ei pun Guvernul, ei îl dau jos şi au dovedit că dacă au vrut să-l dea jos, l-au dat, exact când nu trebuia”, a mai afirmat Zegrean, citat de EPOCHTIMES ROMANIA.

The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE