Avertisment: Vine valul conspiraționiștilor, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere

Data:

Vine valul conspiraționiștilor, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere. Sub ochii noștri, se întâmplă un fenomen năucitor: susținătorii diverselor teorii ale conspirației (anti-5G, antivaccin, pământ plat, negarea încălzirii globale etc.) își dau mana și reușesc să creeze poduri între ceea ce până acum erau insule, transformând-le într-un adevărat continent ce subminează țesătură societății bazată pe știință și atacând-o în punctul cel mai vulnerabil: gândirea critică, este avertismentul lansat de fizicianul Cristian Presură.

Temerile sale sunt întărite și de profesorul universitar Ciprian Mihali, care arată că apocalipsa credulității de-abia acum urmează să vină.

Discursurile conspiraționiste se înmulțesc și se răspândesc, iar cauzele lor pot fi mai complexe decât de imaginăm. De aceea, în fața acestui tsunami al ignoranței voluntare nu par a exista soluții simple.

Văd prin rețelele sociale mișcări subterane de o amplitudine nebănuită

„Valul va veni, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere”, arată Cristian Presură. „Ca și voi, i-am ignorat până acum. Dacă înțeleg bazele mișcării antivaccin (frica de interferență cu propria noastră natură biologică), am acordat puțină atenție negării aselenizării sau teoriei pământului plat.

Ce observ acum este că cei care susțin pământul plat spun și că Pământul are 6.000 de ani, făcând apel la Biblie pentru a atrage aderenți, iar unii din ei sunt și anti-5G, pentru că, desigur, sateliții 5G ai lui Elon Musk n-au cum să existe în pământul plat.

Cei care sunt anti-5G sunt în mare parte și antivacciniști, cum se vede pe pagina lor de Facebook. Și uite așa, lanțul continu.

Cristian Presură
Vine valul conspiraționiștilor, iar intensitatea lui ne va lua prin suprindere, spune Cristian Presură

Fizicianul afirmă că ceea ce îi unește pe toți este cupola MARII CONSPIRAȚII MONDIALE, care ascunde adevărul („adică noi suntem conspirația”).

„Odată ce își atinge limitele explicative, fiecare dintre teoriile amintite face apel la «marea conspirație mondială», acolo unde sunt aruncați la grămadă guvernele așa-zis mondiale și bogații lumii, dar și miile de medici și ingineri (plătiți de primii, desigur).

De ce nu avem nicio fotografie a pământului plat sau una dincolo de marginile pământului? Pentru că oricine ar încerca asta, ar fi arestat de armata americană.

Ce am primit noi de la NASA sunt fake-uri! Față de capacitatea extraordinară a «științei oficiale» de a explica așa de mult, ei trebuie să facă apel la «marea conspirație mondială» a oamenilor de știință, atunci când depășesc cercul lor restrâns de explicații”, precizează Cristian Presură.

Citește și: Cum răspunde procurorul Horodniceanu, după ce a încercat să intimideze un polițist rutier

De aceea, atunci când se întâlnesc doi susținători ai pseudo-științei, chiar dacă sunt din „insule” diferite, se regăsesc în aceasta credință a „marii conspirații mondiale”, uniti ca într-o luptă de clasă.

„Văd prin rețelele sociale mișcări subterane de o amplitudine nebănuită, cu o ofertă atât de diversă de teorii ale conspirației, că cineva care are un dubiu oricât de mic abia îi poate rezista (una, mai nouă, spune că o mie de ani recenți din istorie nu au existat și au fost contrafăcuți).

De aceea, cred că vom avea parte în anii ce vin de o explozie suprinzătoare a acestor mișcări, cel puțin tot atât de suprinzătoare pe cât a fost apariția mișcării lui George Simion (în cercurile căruia înfloresc o parte din aceste conspirații)”, crede Cristian Presură.

Vine valul conspiraționiștilor. Partidele politice mari au plătit sume obscene

„Cred și eu, asemeni lui Cristian Presură, că apocalipsa credulității de-abia acum urmează să vină. Discursurile conspiraționiste se înmulțesc și se răspândesc, iar cauzele lor pot fi mai complexe decât de imaginăm.

De aceea, în fața acestui tsunami al ignoranței voluntare nu par a exista soluții simple”, este și opinia lui Ciprian Mihali, profesor universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Citește și: Gânduri despre curaj și moderație, la un an de PRESShub

Ciprian Mihali
Ciprian Mihali

Cel puțin în România, un sistem de educație falimentar, care a renunțat la (dacă a avut vreodată) vocația de a forma cetățeni autonomi și responsabili, integrați în societate, a contribuit din plin la hrănirea din plin a acestui flagel, continuă profesorul.

„Dar falimentul școlii nu e singura cauză a acestui fenomen, chiar dacă tinerii needucați sau parțial educați au saturat instituții, structuri politice, grupuri de media.

E suficient să adăugăm la asta o clasă politică aflată la putere absolut iresponsabilă, complice cu astfel de discursuri și sedusă de facilitatea de a manipula grupuri mari de oameni ignoranți, invidioasă pe succesul extremismului reprezentat în România de această tumoră numită AUR.

Sentimentul meu este că nu politicile europene sau dificultatea teoriilor științifice au infuzat euroscepticismul și elucubrantele fantezii conspiraționiste, ci tocmai faptul că partidele politice mari au plătit sume obscene unei mass media lipsită și ea de orice etică și responsabilitate pentru a întreține zi de zi, de mulți ani încoace, toate formele posibile și imposibile de credulitate: astrologie, misticism, numerologie, antivaccinism, xenofobie, rasism, fundamentalisme religioase ori de alt fel, discursuri ale urii și naționalismului agresiv, minciuni și abandonări ale formelor de solidaritate și responsabilitate publică”, avertizează Ciprian Mihali.

Citește și: Noile reglementări împotriva dezinformării pe Internet. Un expert european explică noua lege valabilă în UE

Profesorul menționează, de asemenea, faptul că multe figuri publice, mulți intelectuali și profesioniști în domeniile lor au ales în ultimii ani să tacă, să se retragă în bula lor privată (familie-job-vacanță) considerând că în felul acesta se protejează de relele societății, nu a făcut decât să întrețină acest rău care crește tot mai mult în jurul nostru. Curajul public nu e chiar prima dintre virtuților oamenilor pricepuți și cinstiți din aceasta țară.

„Vom asista în perioada următoare la un veritabil asalt al celor mai aiuritoare teorii și la o prezență din ce în ce mai agresivă în spațiul public a purtătorilor de stindard anti-științific, anti-rațional, anti-democratic sau anti-european.

Vedem deja defilând mii de oameni care reiau azi, după 33 de ani, cele mai ieftine manipulări cu «nu ne vindem țara», ca și cum în toți acești ani mintea noastră colectivă ar fi regresat și s-ar fi regăsit în această zonă fantasmatică a excepționalismului românesc”, a scris profesorul Ciprian Mihali.

Read the English version: The wave of conspiracy is coming, and its intensity will take us by surprise


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Pixabay

Articol realizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia. 

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related