Avocata traficanților de țigări, angajată și de Poliția de Frontieră Iași: ”Dosare de trafic sunt multe, că reprezint mulți clienți la DIICOT”

Data:

*Prietenia româno-moldovenească pe vama Prut are un nume: Mihaela Reznic
* Este fiica basarabencei Larisa Mardari, care are două condamnări cu suspendare după procese cu Poliția de Frontieră
* Culmea, ambii copii au devenit avocați, iar fiica are de trei ani contract de consultanță cu Poliția de Frontieră (ITPF) Iași
* Și Mihaela Reznic, și fratele ei, Alexandrin, au apărat cetățeni moldoveni trimiși în judecată pentru contrabandă și trafic de țigări
* Relațiile fiicei lui Mardari în Poliția de Frontieră sunt recunoscute de comandantul Victor Mariniuc: „Dacă luăm de pe SICAP prețul cel mai mic, ne trezim cu un avocat modest, pe când așa avem garanția unor servicii de calitate”
* Mariniuc nu explică esențialul: de ce a ales-o Inspectoratul pe Mihaela Reznic din cei 700 de avocați din Iași? Exact omul traficanților

Anomalie: o avocată care apără contrabandiști de țigări a încheiat, în paralel, un contract pentru servicii de asistență juridică cu Poliția de Frontieră. Mai mult, în trecut, mama acesteia a fost judecată și condamnată pentru ultraj și pentru că a lovit cu mașina un polițist de frontieră căruia i-a rupt, astfel, un deget de la picior.

Avocata în cauză, Mihaela Reznic, a răspuns senin că nu vede niciun conflict de interese. La rândul său, Victor Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași (ITPF), a declarat că procedura de selecție a avocatului a respectat pașii legali. Și că, pe această speță, a oferit răspunsuri și „structurilor abilitate să facă verificări”, comisarul-șef refuzând să precizeze dacă este o anchetă internă sau a altei instituții, independentă de Poliția de Frontieră.

Marile semne de întrebare la care nu a răspuns comisarul-șef:
1) Din peste 700 de avocați cât numără Baroul Iași, de ce Mihaela Reznic?
2) Această asociere cu avocata și familia sa poate reprezenta o problemă de imagine pentru Poliția de Frontieră?

Reznic trebuie să apere polițiștii de frontieră
Primul contract dintre cele două părți a fost încheiat în luna aprilie 2019. „A fost o procedură pe SEAP”, a explicat comisarul-șef Victor Mariniuc. Șeful ITPF a afirmat că, totuși, în acest contract nu s-a plătit, până acum, niciun leu.

Procedura ar fi următoarea: deși Inspectoratul are consilieri juridici, aceștia nu au drept de reprezentare în instanță. Iar acest contract cadru a fost încheiat în eventualitatea în care vreun polițist este inculpat și nu-și permite un avocat.

„Este doar pentru situația în care un polițist ajunge să fie inculpat într-un dosar și doar dacă apelează. Adică, polițistul trebuie să solicite Inspectoratului dacă are nevoie de asistență judiciară. Dacă se face o astfel de solicitare, abia atunci se facturează”, a explicat Mihaela Reznic.

În respectivul caz ipotetic, polițistul de frontieră poate apela și la un avocat de pe piață, situație în care suportă singur cheltuielile.  

Articolul integral poate fi citit pe REPORTERIS.RO

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...