Băile Homorod, în paragină, după ce s-au investit bani europeni

Data:

spot_img

La Băile Homorod, Drumul Apelor Minerale e al nimănui, n-are cine să înlocuiască o scândură sau să cosească buruienile crescute până la brâu.

Pe 3 iunie 2012, cu o săptămână înainte de alegeri, în plină campanie electorală, Csaba Borboly, președintele Consiliului Judeţean Harghita, care pe atunci era un maestru al tăierii panglicilor de inaugurare,nu al transmisiunilor în direct ca acum, a tăiat panglica secuiască pe Drumul apelor minerale din Băile Homorod.

Potrivit site-ului electoral al lui Csaba Borboly, akireszamithatunk.ro (în traducere ar veni pecineputemconta) la inaugurare a participat și senatorul Attila Verestóy, decedat în 2018.

Citește și: INTERVIU | Și dacă NATO s-ar implica direct în Ucraina, nici atunci nu e sigur că un război nuclear ar izbucni

Proiectul „Drumul apelor minerale” a ocupat un loc important în campania lui Borboly, fiind un prilej de mândrie pentru politicienii din Secuime. Un proiect de 10 milioane de euro, finanțat în proporție de două treimi din fonduri UE, nu era ceva obișnuit în regiune la acea vreme.

Banii au fost cheltuiți. În urma lucrărilor executate cu greu, după falimentul constructorului din Timișoara, întârzieri peste întârzieri și reparații cu grămada, au reușit să preia și să finalizeze construcția cu chiu și vai.

În prezent, Drumul apelor minerale din Homorod fost abandonat.

N-are cine să-l cosească.

N-are cine să-i schimbe o scândură.

Nu-i nimeni care să revopsească băncile/mesele, să înlocuiască o cotieră sau măcar să  scoată sau să taie șuruburile uitate prin scânduri.

Nu-i nimeni care să efectueze nici cele mai banale lucrări de întreţinere.

Piscina este murdară, o parte din scări și balustradă sunt rupte, scânduri rupte plutesc pe apă.

Nu vine nimeni aici să se scalde. Dar bazinul nu s-a folosit nici în trecut.

Este posibil ca hidroizolația bazinului să fi fost executată greșit, pentru că abia s-a păstrat puțină apă în bazin. În fotografia de mai sus, realizată în vara lui 2012, anul deschiderii, vestiarele erau închise, iar în bazin era apă doar cât să plutească gunoiul aruncat şi animalele înecate în el.

Citește și: VIDEO Declarația stranie a lui Ciolacu la inaugurarea unei săli polivalente: „Am venit la inaugurarea unei case mortuare”

Într-un deceniu, găurile de scurgere s-au umplut, nivelul apei este acum mai înalt, dar între timp bazinul a devenit inutilizabil, chiar periculos.

În plus, cine ar vrea să se scufunde până la gât într-o apă despre care nu știe nimic: nici ce conține, nici la ce servește? Pe panoul de lângă bazin nu s-au afişat nici bolile pe care le tratează, nici contraindicațiile.  

S-a afişat în schimb că politicienii noştrii construiesc Ținutul Secuiesc, dar acest lucru nu inspiră suficientă încredere oamenilor pentru a face baie în apă.

Din când în când, cineva strânge gunoiul din zonă, dar nimeni nu ştie dacă-s angajaţii primăriei din Vlăhiţa, sau doar oamenii care vin după apă minerală  și nu le cade bine să umple sticlele cu apa dătătoare de viaţă în mijlocul unui morman de gunoi.

Se zice că locul este administrat de primăria Vlăhiţa. Dar nimeni nu pare să-l fi dorit cu adevărat în ultimul deceniu. Băile Homorod sunt un copil orfan. Era proprietatea comunei vecine, Căpâlniţa, dar a fost anexată administrativ de Vlăhiţa, când acesta a primit rang de oraş.

De atunci, nimic nu e clar. Proprietarii de terenuri din Căpâlniţa umblă în două locuri să-şi rezolve treburile birocratice. Dar când e o problemă de rezolvat, sau când e de lucru, nimeni nu le vrea.

Există și alți factori care diminuează atmosfera acestui complex balnear tradițional. La nord se învecinează cu un drum naţional aglomerat, iar la est, cu noul depozit de piatră al lui Lukács Benedek, care arată ca o haldă de steril.

La sud, vecin e noul boier al Băilor Homorod. Doar anul acesta a cumpărat tot centrul staţiunii şi a tăiat toţi copacii. 80 de copaci, inclusiv brazii mari care erau simbolul Băilor Homorod.

Astfel, a schimbat complet imaginea stațiunii, cel puțin ceea ce a mai rămas din ea după zeci de ani de strădanie ai lui Lukács Benedek. Probabil urmează să construiască ceva aici, și sigur nu o clădire mică, dacă toți copacii i-au stat în cale.

Și dacă toate acestea nu sunt de ajuns, să mai adăugăm că vecinul de la vest va fi în curând un ditamai centru wellness sătesc. Această mică insulă tradițională de ape minerale va fi înghesuită în curând între nişte coloşi, ca urmare a dezvoltării imobiliare negândite, spun arhitecţi locali.

Dar s-ar putea să nu mai fie nimic de înghesuit, pentru că până atunci nu va mai rămâne nimic din ea.

Singurul lucru care funcționează, care nu a putrezit din toată investiţia cu Drumul apelor minerale: izvoarele de apă minerală. Sunt oarecum îngrijite de oamenii care vin după apă, și, din fericire, majoritatea elementelor acestor izvoare care sunt expuse intemperiilor sunt din piatră, nu din lemn.

Dacă ne uităm azi în jur pentru a vedea de ce a meritat să fie derulat acest proiect finanțat de UE în urmă cu zece ani, vedem un singur  beneficiu: izvoarele au fost renovate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

dg-regio
dg-regio

Drept la replică

Consiliul județean Harghita a transmis PressHUB că suma de 10 milioane de euro din bani europeni nu a fost investită doar în Băile Homorod.

„Proiectul Drumul Apelor Minerale a fost finanțat din fondurile de preaderare Phare ale Uniunii Europene, proiectul cuprinzând 13 localități din județele Covasna și Harghita. Deci nu o singură localitate. Băile Homorod fiind parte integrantă al investiției. Fapt despre care nu este nicio referire în articol, inducând în eroare cititorul. Consiliul județean cu hotărârea nr. 164/2017 a transmis în domeniul public al orașului Vlăhița și în administrarea consiliului local al orașului Vlăhița a cotei părți de 7,34 % în valoare de 120 255 lei valoarea investiției în stațiune fiind de 1,63 milione de lei”, se arată în dreptul la replică transmis de CJ.

Reprezentanții instituției susțin că „stațiunea Băile Homorod este în dezvoltare continuă la care anual contribuie Consiliul Județean Harghita”, deși realitatea îi contrazice.

spot_imgspot_img
3 COMENTARII
  1. […] Pe 3 iunie 2012, cu o săptămână înainte de alegeri, în plină campanie electorală, Csaba Borboly, președintele Consiliului Judeţean Harghita, care pe atunci era un maestru al tăierii panglicilor de inaugurare,nu al transmisiunilor în direct ca acum, a tăiat panglica secuiască pe Drumul apelor minerale din Băile Homorod, notează presshub.ro. […]

  2. […] Băile Homorod, în paragină după ce s-au investit 10 milioane de euro din bani europeni. Pe 3 iunie 2012, cu o săptămână înainte de alegeri, în plină campanie electorală, Csaba Borboly, președintele Consiliului Judeţean Harghita, care pe atunci era un maestru al tăierii panglicilor de inaugurare,nu al transmisiunilor în direct ca acum, a tăiat panglica secuiască pe Drumul apelor minerale din Băile Homorod, scrie PressHub. […]

  3. […] Băile Homorod, în paragină după ce s-au investit 10 milioane de euro din bani europeni. Pe 3 iunie 2012, cu o săptămână înainte de alegeri, în plină campanie electorală, Csaba Borboly, președintele Consiliului Judeţean Harghita, care pe atunci era un maestru al tăierii panglicilor de inaugurare, nu al transmisiunilor în direct ca acum, a tăiat panglica secuiască pe Drumul apelor minerale din Băile Homorod, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Specialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Autor: Raluca Nicolae Lipsa investițiilor străine în turism a survenit...

România, energia verde și microhidrocentralele

România, energia verde și microhidrocentralele. Țara noastră a început...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...