Balcanii de Vest: Sputnik distorsionează realitatea

Data:

Potrivit Deutsche Welle, Serbia este, în realitate, orientată spre vestul Europei, dar cei mai mulţi sârbi cred că Rusia este partenerul lor cel mai apropiat. Acesta este efectul mass media ruseşti, între care şi portalul de ştiri Sputnik. 

Redacţia Sputnik de la Moscova

Majoritatea populaţiei din Serbia crede că Rusia şi China sunt cei mai importanţi parteneri economici ai ţării lor. În realitate, mai bine de două treimi din comerţul exterior al Serbiei se derulează cu statele Uniunii Europene. De asemenea, marea majoritate a investiţiilor străine provin din vestul Europei. 

Deşi sute de mii de sârbi lucrează, studiază sau trăiesc în state ale UE şi în Rusia sau China doar foarte puţini dintre ei, foarte mulţi văd în Rusia şi China cei mai apropiaţi prieteni ai ţării lor, şi nu aşteaptă nimic bun de la UE. Cum este posibilă această discrepanţă între sentimentele lor filo-ruse şi realitate? 

Răspunsul la această întrebare rezidă în influenţa mass media de stat ruse asupra mediilor sârbeşti şi asupra opiniei publice, nu doar în Serbia ci în întreaga regiune a Balcanilor de Vest. Mai ales postul de radio şi portalul de ştiri Sputnik în limba sârbă prezintă zi de zi o imagine a situaţiei internaţionale care are puţin în comun cu realitatea.

Articolul integrap, pe dw.com!

Getty images/ AFPM.Antonov

spot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lucrările la faleza din Tulcea au ajuns la 84%. Constructorii mai au 7 luni până la termenul de finalizare asumat prin contract

Lucrările de modernizare ale portului și falezei din Tulcea au ajuns la 84%, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Tulcea la solicitarea Info Sud-Est. Termenul de finalizare asumat în proiect este luna iunie 2023.

Case demolate în centrul Oradiei, pentru o nouă bretea rutieră

Proiectul amenajărilor rutiere din zona Pieţei Cetate din Oradea, care include realizarea unui pasaj subteran, va suferi îmbunătăţiri în timpul implementării.

Un milion de lei bani publici pentru consilierii personali ai şefilor CJ Iaşi

Codul administrativ, adoptat în ultima vară a Guvernului Dăncilă, a dat mână liberă demnitarilor şi aleşilor în funcţii de conducere să numească şi să înroleze în structurile instituţiilor pe care le conduc ajutoare pe care codul menţionat le numeşte „consilieri”.

Emilia Șercan: Să nu mai „fetișizăm” softurile antiplagiat, sunt limitate

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Poziția a fost exprimată de rectorul UBB, Daniel David, după ce jurnalista Emilia Şercan a publicat, joi, rezultatul analizei sale amănunțite asupra tezei ministrului de Interne susținută în 2018 la universitatea din Cluj.