BNR a reclamat la Parchetul European o posibilă fraudă într-o licitație pentru colectarea gunoaielor din Neamț

Data:

spot_img

Un contract semnat la finalul anului trecut pentru colectarea și transportul deșeurilor în județul Neamț între o asociație publică, din care fac parte Consiliului Județean și Primăria, a ajuns în atenția Parchetului European, în urma unei sesizării depuse de Banca Națională a României (BNR).

BNR a constatat că o scrisoare de garanție bancară, depusă de asocierea de firme care a câștigat licitația, nu provine de la o instituție de credit sau de la o entitate autorizată ca instituție de plată, cum prevede legea română și condițiile licitației.

Miza: milioane de lei

Proiectul intitulat „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț”, în valoare de 150 de milioane de lei, a început să fie implementat în urmă cu 12 ani, potrivit presei locale. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, dar și de la bugetul statului.

La această sumă se adaugă „cheltuielile pentru lucrările considerate neeligibile în cadrul POS Mediu, dar necesare pentru implementarea proiectului”, respectiv 14 milioane de lei, după cum a informat Consiliul Județean (CJ) Neamț, parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț.

Citește și: Scrisoarea impresionantă a unor părinți care au fugit de Ceaușescu, lăsându-și copiii în țară

În urma acestui proiect, au apărut 3 stații de transfer pentru deșeuri, un depozit și o stație de sortare, iar județul Neamț a fost împărțit în 4 zone. Cu toate acestea, contractul de concesionare a serviciilor pentru Zona 1, cea din jurul municipiului Piatra Neamț, nu este funcțional nici în prezent, deși trebuia publicat încă din 2016.

Citește și: Seismul din Turcia NU a fost provocat de undele HAARP. O conspirație demontată

Abia anu trecut, „contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului de colectare și transport deșeuri și operare a instalațiilor de gestionare a deșeurilor – Zona 1” a fost scos la licitație de către Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) ECONEAMŢ.

Licitația a fost câștigat de Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA și contractul a fost semnat pe 22 decembrie anul trecut.

Cum s-a ajuns la Parchetul European

O altă firmă care a licitat pentru serviciul de salubritate din jurul municipiului Neamț, Brantner Servicii Ecologice SRL, a contestat în instanță decizia celor de la ADI ECONEAMȚ.

Bratner operase anterior colectarea și transportul deșeurilor în zonă. Inițial, două instanțe de judecată au considerat că licitația, pe fond, a fost corectă, iar asocierea câștigătoare a prezentat numai documente conforme și bine întocmite, potrivit Mesagerul de Neamț.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA a depus o scrisoare de garanție bancară, care potrivit primarului din Piatra Neamț și Băncii Naționale a României, nu ar respecta legea.

Asocierea trebuia să depună în 5 zile de la câștigarea licitației o garanție de bună execuție. Cei de la Clean Prest Activ SRL – Salubris SA nu doar că au întârziat considerabil să aducă documentul, dar garanția a fost emisă de o societate fără autorizație în domeniu, potrivit adreselor obținute de către PRESShub.

Garanția a fost emisă de GBE ABAPAY s.r.o Cehia, 13 zile mai târziu decât prevedea contractul. Scrisoarea de garanție trebuia să fie emisă de o bancă românească sau europeană cu filială în România sau de către o societate de asigurări.

În realitate, GBE ABAPAY nu este autorizată nici ca instituție de credit și nici ca societate de asigurări, după cum se arată într-un document emis de BNR.

Banca Națională a reclamat la Parchetul European o posibilă fraudă într-o licitație pe colectarea gunoaielo… by on Scribd

Primăria Piatra Neamț cere anularea contractului

După menționarea făcută de Banca Națională a României, a intervenit și Primăria Piatra Neamț, care a trimis o adresă către ADI EcoNeamț, care a cerut „anularea de plin drept a contractului mai sus precizat și să luați toate măsurile se impun pentru tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care se fac vinovate de prezentarea cu bună știință a unui instrument de garantare nevalid și prezentarea acestuia ca fiind valid”, se arată în document.

Banca Națională a reclamat la Parchetul European o posibilă fraudă într-o licitație pe colectarea gunoaielo… by on Scribd

Ulterior, o comisie de evaluare a ADI EcoNeamț a făcut un audit „de conformitate privind îndeplinirea cerințelor și obligațiilor din perioada de mobilizare” care a ajuns la concluzia că scrisoarea de garanție emisă de GBE Abapay „nu este un instrument de garanție valid la data prezentării, respectiv la data de 06.01.2023, raportat la informațiile existente”, prin urmare confirmă că se poate anula contractul obținut de asocierea de firme prin licitație.

Cum se apără asocierea care a câștigat licitația

Asocierea Clean Prest Activ SRL și Salubris a răspuns, într-o adresă trimisă aceleași ADI EcoNeamț, că legea românească nu prevede dispoziții referitoare la garanția de bună execuție, „iar la nivelul Fișei de date – Secțiunea III 1.6.b nu a fost activată.”

„De asemenea, precizăm că autoritatea contractantă nu a prezentat/atașat în secțiunea formulare un model pentru constituirea garanției de bună execuție. (…) De altfel, inclusiv prevederile incidente prevăd posibilitatea emiterii unor scrisori de garanție de instituții bancare de credit bancare din România sau din alt stat”.

Asocierea menționează că scrisoarea a fost verificată de ADI EcoNeamț și a fost de acord cu „forma și conținutul instrumentului de garantare”.

„Mai mult, v-am supus atenției inclusiv o scrisoare de garanție bancară emisă de CEC Bank, pe care dumneavoastră ați refuzat-o (apreciem noi în mod nelegal) în favoarea garanției emisă de ABA Pay.

(…) este surprinzător și de neînțeles conduita pe care o manifestați față de un partener contractul care a acționat în mod netransparent și cu profesionalism”, se apără asocierea de firme, în adresa trimisă ADI EcoNeamț.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS PHOTOS

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. […] din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. Este fix schema dubioasă aplicată de acea firmă care câștigase licitația cu ADI ECO Neamț și care adusese, la încheierea contractului (propus, între timp, pentru anulare) o scrisoare de […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...

Poșta Română va închide treptat toate oficiile deținute | Banatul Azi

Poșta Română anunță că va închide treptat toate oficiile...

Rolul sindicatelor în societatea românească | Oglinda de Azi

Rolul sindicatelor în societatea românească. Sindicatele continuă să joace...