vineri, 22 ianuarie 2021
  • Despre noi
  • Contact
  • Trusa de prim ajutor pentru jurnaliști
PressHub
  • Acasă
  • Opinii
  • Proiecte editoriale
    • Facts not Fake
    • Bani Europeni
    • No Hate
    • Orașul Uitat
    • Dezvoltare Comunitară
    • Partea goală a paharului
    • Criminalitate organizată
  • Libertatea de exprimare
  • Știri locale
  • Detectorul de minciuni
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Opinii
  • Proiecte editoriale
    • Facts not Fake
    • Bani Europeni
    • No Hate
    • Orașul Uitat
    • Dezvoltare Comunitară
    • Partea goală a paharului
    • Criminalitate organizată
  • Libertatea de exprimare
  • Știri locale
  • Detectorul de minciuni
No Result
View All Result
PressHub
No Result
View All Result

Bani europeni, experiență germană și un start-up românesc: cum s-a impus o arădeancă pe piața de design vestimentar din vestul României

13/06/2019
in Bani Europeni

Banii europeni au adus o româncă înapoi în țară după mai mulți ani petrecuți în mediul de afaceri din Germania. Aceasta a accesat „Smart-up Diaspora” și cu ajutorul finanțării nerambursabile a venit în Arad unde și-a deschis o afacere de succes, ca designer vestimentar. Astfel, banii europeni au ajutat-o pe Paula Bulboacă să-și vadă visul cu ochii: creaţiile ei încântă vestul României. 

Paula Bolboacă, designer vestimentar în Germania

Paula Bolboacă este beneficiarul unei finanțări europene nerambursabile prin proiectul „Smart-up Diaspora”. Ea se numără printre beneficiarii alocați pentru îndrumare în gestionarea finanțării echipei de implementare de la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR),  Filiala Arad.

Paula este arădeancă și a ales să plece în diaspora în urmă cu șase ani. „Anul 2013 a fost pentru mine o provocare și am hotărât să încep o afacere în Germania în domeniul în care am studiat și în care aveam deja o experiență de 10 ani: designul și producția de rochii de mireasă și de seară. Nu ne-a fost greu să ne adaptăm comunității germane nici mie, nici familiei mele, având cunoștințe de limba germană, mai ales că soțul meu avea un contract de muncă de câțiva ani în Germania”, povestește Paula Bulboacă. 

Numai că nu i-a fost deloc ușor în Germania. S-a dedicat afacerii de familie începută în altă țară, dar a rămas cu gândul la România. „Din propria mea experiență, pot să spun că o mare parte dintre cei care pleacă din România rămân mereu cu sufletul împărțit în două: o parte rămâne conectată la România, așteptând încă o șansă, o oportunitate sau un motiv de a se întoarce în țară. La fel și în cazul meu, după cinci ani petrecuți în Germania am simțit că încă nu am făcut tot ce puteam în domeniul meu și în țara mea”. Așa că a început să caute soluții pentru a reveni în România. 

Din Germania, antreprenor la Arad

Întâmplător, din mediul online a aflat că ar avea o șansă pentru a-și vedea visul cu ochii: banii europeni. „Smart-up Diaspora” a părut soluția ideală. Așa că a început să caute cât mai multe informații despre programul de finanțare care i-ar fi oferit posibilitatea de a se putea întoarce în România și a-și deschide o afacere similară în Arad. 

„Acest program mi se potrivea perfect. Proiectul Smart-Up Diaspora reprezintă pentru mine șansa de care aveam nevoie în domeniul meu în România. Mi-a oferit, pe lângă finanțare, cursuri la distanță în antreprenoriat, marketing și management al afacerii, consultanță în implementarea planului de afaceri”, spune Paula Bulboacă. Așa că nu a stat pe gânduri și s-a implicat. A urmat cursuri, și-a întocmit un plan de afaceri, a participat la competiție și a câștigat. 

Apoi a beneficiat de consultanța necesară, iar acum afacerea este implementată. „Particularitatea programului Diaspora Start Up este că cei care au aplicat pentru accesarea finanațării nerambursabile au trebuit să dovedească la momentul înscrierii lor în program experiența profesională sau antreprenorială dobândită în diaspora în domeniul în care își înființează afacerea în România”, a declarat Raluca Miruna Păcurariu, de la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii Filiala Arad.

„Smart-up Diaspora” este un proiect finanţat din fonduri europene care sprijină românii din diaspora să îşi deschidă o afacere în România. În cadrul programului a fost oferit training în antreprenoriat și asistenţă în elaborarea unui plan de afaceri, sprijinirea înființării unei firme noi și finanţarea acesteia cu o sumă maximă de 40.000 euro, consultanţă gratuită în gestionarea afacerii, mentorat, networking într-o comunitate antreprenorială şi consiliere pentru implementarea proiectului de MINIMIS. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, OS 3.7, apelul Diaspora Start-up. 

„Smart-up Diaspora” este gestionat de trei organizații ale mediului de afaceri din Cluj, Arad și Iași, care reprezintă de aproape 30 de ani, cu responsabilitate, afacerile mici și mijlocii în organismele naționale, regionale și locale. În cadrul concursului de planuri de afaceri, 50 de români din diaspora vor avea finanţate afacerile din bani europeni. Ei au primit un avans de maxim 75% din planurile de afaceri finanţate şi au început implementarea. Beneficiind de experienţa acumulată în străinătate, dar şi de dorinţa de a pune în practică afaceri acasă, în România, şansele de reuşită sunt foarte mari. 

Cei 50 de antreprenori care beneficiază de finanţarea europeană sunt consiliaţi în permanenţă pentru a se putea adapta cu uşurinţă legislaţiei, dar şi pieţei din România. „La începutul lunii aprilie 2019, toți beneficiarii proiectului au primit prima tranşă a ajutorului de MINIMIS. Acest ajutor nerambursabil va fi folosit de românii din diaspora pentru a-și pune în aplicare ideile de afaceri ce au fost selectate în cadrul concursului de planuri de afaceri”, a declarat Raluca Miruna Păcurariu, de la CNIPMMR, Filiala Arad.

Experiența germană, adusă în România

Întoarsă acasă în România, Paula Bulboacă a decis ca, benefiind de finanţarea europeană, să devină unul dintre cei mai renumiţi designeri vestimentari din vestul României. Pe lângă cunoștințele tehnice acumulate în Germania, ea a decis să ducă afacerea ei la rang de artă. „Cel mai important lucru deprins în Germania, în afara faptului că am învățat să mă adaptez unei alte culturi, este că am reușit să mă orientez cât mai mult spre nevoile clientelei printr-o atitudine cât mai deschisă, punând accent pe creativitate și fantezie în realizarea rochiilor de seară și de mireasă, deosebindu-mă astfel de concurență, pentru că, de fapt, moda e o artă”, a declarat Paula Bulboacă. Ea își dorește să creeze alături de alți antreprenori și de alte părți implicate în mediul de afaceri autohton „un climat de business prietenos și corect, care să descurajeze birocrația inutilă, fără să ne mai pierdem în detalii care ne țin pe loc”.

Ambiţioasă, Paula Bulboacă crede că în România există un viitor pentru antreprenoriat. „Dacă ignorăm birocrația și hățișurile legislative, în momentul actual există în România un mediu propice care ajută la dezvoltarea unei afaceri la început de drum. Și mă refer aici la plata de 1% impozit din cifra de afaceri și neplata TVA-ului până la o cifră de afaceri de aproximativ 60.000 euro, ceea ce în țări ca Germania nu există, TVA-ul plătindu-se la o cifră de afaceri de peste 17.500 euro. Pe lângă aceste lucruri pozitive, România mai beneficiază doar câțiva ani de proiecte finanțate prin fonduri europene pentru afaceri, iar astfel de momente nu se întâlnesc atât de des în viață”, a explicat Paula Bulboacă.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Arad24.net în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

PressHub este o platformă dedicată sprijinirii jurnalismului în serviciu public. Articolele și fotografiile publicate pe PressHub sunt proprietatea Freedom House Romania, fundația care administreaza presshub.ro, sau ale publicațiilor partenere. Suntem onorați să preluați articole de pe platforma noastră. O puteți face preluând textul în limita a 500 de caractere si introducând link către articolul publicat pe presshub.ro. Vă mulțumim!

Tags: Iașifonduri europeneDG RegioClujArad24.netUniunea Europeanăbani europeniAradFondul Social EuropeanPressHubtraining
Share on FacebookShare on Twitter
Sorin Trocan

Sorin Trocan

Sorin Trocan are o experiență de peste trei decenii în presă. A debutat în 1984 în revista „Forum studențesc” din Timișoara, unde, în perioada 1986-1987, a îndeplinit funcția de redactor-șef adjunct. Înainte de decembrie 1989 a colaborat cu mai multe reviste studențești. În 1991 a făcut parte din echipa care a fondat revista „Știrea” din Arad, al cărei redactor-șef a fost până în anul 1994. A fost corespondent pentru Arad al „Evenimentului zilei” (1992-2007). A activat în calitate de corespondent al unor posturi de radio și TV: Radio Timișoara, Studioul TVR Timișoara, Analog TV etc. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicații locale, regionale și centrale, cu agenții de presă, iar actualmente este Senior Editor al site-ului www.arad24.net.

Ultimele articole

O companie privată donează patru hectare de teren pentru construirea unui spital în Piatra Neamț

22/01/2021

Ministrul Muncii declară război falşilor asistaţi social: Unii se complac în acest soi de abundenţă de beneficii

22/01/2021

Ping-pong cu bolnavii cronici ce vor vaccin anti COVID

22/01/2021

O asociație a magistraților cere CSM să oprească jignirile din partea avocaților,

21/01/2021

Top citiri

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Related Posts

Rețea

O companie privată donează patru hectare de teren pentru construirea unui spital în Piatra Neamț

22/01/2021
Rețea

Ministrul Muncii declară război falşilor asistaţi social: Unii se complac în acest soi de abundenţă de beneficii

22/01/2021
Rețea

Ping-pong cu bolnavii cronici ce vor vaccin anti COVID

22/01/2021
Rețea

O asociație a magistraților cere CSM să oprească jignirile din partea avocaților,

21/01/2021

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PressHub

© 2019 PressHub - rețea inovatoare & independentă de presă

  • Acasă
  • Politica de confidențialitate a datelor
  • Politica privind cookies și alte tehnologii similare

No Result
View All Result
  • Acasă
  • Opinii
  • Proiecte editoriale
    • Facts not Fake
    • Bani Europeni
    • No Hate
    • Orașul Uitat
    • Dezvoltare Comunitară
    • Partea goală a paharului
    • Criminalitate organizată
  • Libertatea de exprimare
  • Știri locale
  • Detectorul de minciuni

© 2019 PressHub - rețea inovatoare & independentă de presă