Bani europeni pentru educație în Hunedoara: O școală construită de la zero la Hațeg, una modernizată la Petroșani, o grădiniță nouă la Baru

Data:

Într-o țară în care circa 2.400 de școli au WC-ul în curte, câteva localități din Hunedoara au reușit să ofere copiilor din comunitate condiții decente în care să învețe, accesând fonduri europene. Școala gimnazială I.G. Duca din Petroșani a fost modernizată în exercițiul financiar trecut, valoarea proiectului fiind de 5,7 milioane lei. În Hațeg, pe actualul exercițiu financiar, se construiește o școală nouă, valoarea finanțării europene fiind de circa 19 milioane lei, echivalentul a 4 milioane de euro.

Din 1970, în localitatea hunedoreană Hațeg nu a mai fost construită nicio școală. După mai mulți ani de la primele demersuri pentru câștigarea unui proiect care să asigure fondurile necesare unei asemenea investiții, administrația locală a semnat contractul pentru finanțarea europeană nerambursabilă. 

„Nu s-a mai construit nicio școală de pe vremea lui Ceaușescu, din 1970. Primăria și Consiliul Local sunt interesate să asigure condiții cât mai bune pentru cei care învață. În învățământ și în sănătate dacă investim, avem oameni deștepți și oameni sănătoși.”

Marcel Goia, primarul orașului Hațeg

Acesta spune că noua școală este necesară pentru că, în actuala clădire în care funcționează Școala Ovid Densusianu, copiii nu dispun de condiții propice actului educațional.

Marcel Goia, primarul orașului Hațeg

„Școala are autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, însă condițiile sunt improprii. Sunt clase în spații învechite, ce necesită reparații la fiecare început de an școlar. Actuala școală este situată într-o clădire de patrimoniu, care nu are nici fundație. Este construită undeva la 1800 și ceva, iar pentru orice intervenție e nevoie de aviz de la Ministerul Culturii”, arată primarul.

Din cauza vechimii, se formează igrasie, iar tencuiala cade, ceea ce face necesară zugrăvirea claselor pentru fiecare început de an școlar.

În școala gimnazială învață circa 500 de elevi. Noua clădire, ce va fi ridicată pe fonduri europene, va avea aceeași capacitate. Ea va fi amplasată într-un cartier din zona urbană, pe un teren cumpărat de administrația locală.

„Am început acest proiect în urmă cu aproximativ trei ani și jumătate. A trebuit să achiziționăm un teren, pentru că primăria nu mai avea un teren pe care să fie construită școala. Un teren care să fie în oraș, pentru ca astfel copiii să fie aproape de școală”, completează primarul.

Ulterior a fost întocmit studiul de fezabilitate și proiectul în sine. În momentul în care Agenția Dezvoltare Regională Vest a anunțat deschisă axa pentru educație, cei din administrație au depus proiectul. În urma evaluării, a fost obținută o finanțare de aproximativ 4 milioane de euro pentru construirea acestei școli.

Noua clădire va avea 18 săli de clasă, patru laboratoare, o sală de mese, o sală de ședințe și celelalte birouri necesare funcționării. Același proiect presupune și o sală de sport, în perimetrul școlii. Alături de școală va exista și un teren de sport în aer liber.

Lucrările vor începe cel mai probabil în 2019, după finalizarea licitației pentru desemnarea constructorului, și au termen de finalizare anul 2021.

Comunitatea locală este conștientă de nevoia unei clădiri care să se ridice la nevoile actuale de educație. „Este foarte important să fie o școală nouă. Copiii sunt foarte mulți, fiind și multe sate în jurul Hațegului. Și părinții mei au mers la școala aceea. Clar, trebuie înnoită, înlocuită”, spune o locuitoare din Hațeg.

5,7 milioane lei pentru reabilitarea unei școli din Petroșani

În județul Hunedoara s-au atras fonduri europene și pentru reabilitarea unităților de învățământ, un exemplu fiind școala Gimnazială I.G. Duca din Petroșani, considerată cea mai performantă din Valea Jiului. Aici, banii europeni au venit în exercițiul financiar trecut. Valoarea proiectului s-a ridicat la circa 5,7 milioane de lei, contractul de finanțare fiind semnat în decembrie 2009.

Proiectul, denumit „O școală pentru viitor” a presupus atât renovarea clădirii, construită în 1936, cât și dotarea sălilor de clasă. S-au pus termopane, s-a schimbat tâmplăria, s-a refăcut instalația de încălzire. Au fost consolidate grinzile și planșeul de la demisol, dar și scările de acces. Pe holuri și în sălile de clasă a fost schimbată pardoseala. La sediul nou al aceleiași școli, acolo unde învață elevii claselor V-VIII, a fost reabilitat acoperișul, refăcută instalația de încălzire și reabilitat terenul de sport.

În cadrul aceluiași proiect, fiecare sală a fost dotată cu echipamente IT și de internet. Fiecare clasă are laptop, videoproiector cu ecran pentru proiecții, copiator prevăzut cu imprimantă și o tablă inteligentă.

Grădiniță de 460.000 euro în comuna Baru

În 2016, Primăria Baru a obținut circa 460.000 de euro finanțare europeană pentru construirea și dotarea unei grădinițe cu program prelungit. Licitația pentru construirea grădiniței s-a făcut un an mai târziu, iar finanțarea a venit prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Grădinița va asigura locuri pentru 76 de copii. La parter este prevăzut un filtru sanitar, izolator cu WC, două vestiare pentru copii, birou, cabinet medical, centrală termică, un vestiar cu WC pentru personal, spălătorie, depozit de rufe curate, hol, bucătărie, cameră pentru recepție marfă, cămară, sală de mese, sală de festivități și o terasă acoperită. La etaj va avea un grup sanitar, trei săli de curs pentru cele trei grupe de vârste, trei dormitoare și toaleta pentru persoanele cu handicap.

Primarul Daniel Răducanu, premiat pentru că a atras pentru comună peste 10 milioane de euro fonduri europene în ultimii ani, spune că vine cu acest proiect în sprijinul părinților. Copiii vor primi la grădiniță și masă caldă, părinții nefiind puși la nicio cheltuială.

„Primul lucru pe care a trebuit să-l ofer tinerilor pentru a rămâne în Baru, dincolo de un loc de muncă în comună sau vecinătate, a fost cineva care să stea cu copiii lor. M-am bătut cu inspectoratul până la moarte. Au vrut, de două ori, să închidă grădinița, în campanii electorale, dar nu ne-am lăsat. Părinții nu plătesc nimic – nu e o avere să le dăm de mâncare copiilor din comună. Părinții îi lasă la 8 și îi iau la 16:00, îi ducem cu microbuzele acasă. Acum grădinița funcționează într-un parter de bloc. Când am venit primar, trei grupe erau într-un apartament cu trei camere și o singură toaletă. În opt luni, vom avea un sediu nou, independent, pentru grădiniță.” Daniel Răducanu, primarul comunei Baru


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Gazeta de Dimineață în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Ramona Roșulescu
Ramona Roșulescuhttps://gddhd.ro
Ramona Roșulescu este jurnalist la Gazeta de dimineață și TVR Timișoara. A lucrat la Mediafax și Prima TV, dar și la Radio 21 Petroșani. De asemenea, a activat și la mai multe posturi locale TV Parâng, Mondo TV sau KTV Petroșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Ceruse să fie lăsat la domiciliu. | Info Sud-Est

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Autorul accidentului mortal...

Spitalul Dăruiește viață a început să funcționeze. Primii copii transferați

Spitalul Dăruiește Viață a început să funcționeze, iar copiii...

Pădurar cercetat pentru că a dat mită carne și țuică | Săptămâna online

Pădurar cercetat pentru că a dat mită carne și...