Un sfert din fondurile europene intrate în România, repartizate prin POR. Regionalizarea, soluție propusă pentru o absorbție mai eficientă

Data:

Cu mai puțin de doi ani înainte de finalul exercițiului bugetar 2014-2020, am accesat abia puțin peste 20% din fondurile alocate României. Dan Nicula, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), instituție înființată acum 20 de ani care reprezintă unul din factorii cei mai importanți de decizie în procesul accesării banilor europeni prin Programul Operațional Regional (POR), explică: „Vina este împărțită între autoritățile de la Bruxelles și cele de la București”

Există totuși soluții, în opinia directorului ADRBI, Dan Nicula: reluarea procesului de regionalizare a țării, care ar simplifica mult procesul accesării fondurilor europene. 

În principal, beneficiarii proiectelor în care sunt implicați cei de la ADRBI sunt instituții publice, de regulă primării. Programul Operațional Regional (POR) reprezintă, la nivel național, doar 6 miliarde și jumătate de euro, pentru Regiunea București-Ilfov fiind repartizați 430 milioane de euro, explică Dan Nicula, respectiv cam un sfert din totalul de 42 de miliarde de euro repartizați României. „În acest moment, avem o cerere certificată ca fiind eligibilă de 250% din alocare. Adică, proiectele sunt finanțabile.”

Cifre POR 2014-2020 pentru regiunea București-Ilfov (sursă: ADRBI)

  • Primăria București: Contracte semnate achiziție tramvaie și autobuze – 270 milioane euro, fonduri POR;
  • Sectorul 1: Zero proiecte depuse pe POR 2014-2020;
  • Sectorul 3: pe primul loc între sectoarele din București, cu sute de blocuri reabilitate cu fonduri POR;
  • Reabilitare creșe și grădinițe – 34 de proiecte depuse (2 respinse);
  • Reabilitare școli generale – 22 de proiecte depuse (5 respinse);
  • Reabilitare licee tehnologice – 13 proiecte depuse (2 respinse);
  • Reabilitare universități – 10 proiecte depuse (1 respins);

Motive respingere dosar: acte lipsă, lipsă documente proprietate, construcții neautorizate.

Absorbție sub media europeană. Pierderile, acoperite de stat și din bugetele locale

România a accesat până acum puțin peste 20% din totalul fondurilor repartizate pentru perioada 2014-2020, potrivit Guvernului României, date actualizate în noiembrie 2018. În exercițiul 2007-2013, în POR București-Ilfov am contractat 100%, dar la nivel regional rata de absorbție a fost destul de slabă, sub media națională, undeva între 70% – 80%. „Multe proiecte, fiind contractate târziu, au ajuns să fie finalizate după 31 decembrie 2015, data oficială de finalizare a plăților. O parte dintre sume nu au mai putut fi decontate”, arată Dan Nicula. „În parte, unele au fost acoperite de bugetul de stat, altele din sursele proprii ale beneficiarilor, din bugetele locale. Din păcate, pentru noi, a reprezentat o nerealizare. Am pierdut posibilitatea de deconta niște bani.”

Regionalizarea, o soluție

 „Consider că cheia pentru viitor, în acest an care tocmai a început, și anul viitor, înainte de începerea perioadei de programare, este ca toate entitățile generatoare de reguli să se pună toate la masă, virtual vorbind, și să găsească formulele prin care obiectivul de gestiune eficientă a fondurilor să fie atins mult mai ușor. Se poate face asta. Totul este ca fiecare dintre niveluri să vrea într-adevăr asta.
Un alt aspect care determină toată această complicare, birocratizare excesivă, este lipsa de planificare din partea beneficiarilor. Atât timp cât un finanțator nu poate vedea o politică publică pe șapte ani, clară, sau un plan de investiții clar al statului membru sau la nivel de beneficiar, al unei primării, e normal că începe să pună condiții. De exemplu, dacă regiunea noastră ar avea un plan cu adevărat regional, cu toate proiectele de la început gândite, cu corelațiile între ele, cu indicatori și tot și l-ar pune pe masă, orice finanțator, fie Comisia Europeană, fie un finanțator de tip bancă, ar spune OK.
Discuția despre regionalizare a început de două ori și s-a sfârșit de două ori. Legea noastră a dezvoltării regionale, 315, în nota ei de fundamentare din 2004 spunea că este gândită să fie o lege cadru până la aderare. (…) O înțelegere a tuturor pe un teritoriu, fiecare cu ce are de făcut, astfel încât acea regiune să ajungă la un anumit nivel. Acesta este un proces în care noi tocmai ne-am angajat în urmă cu o lună. E procesul de planificare regională. Asta vrem să facem anul acesta și până în martie anul vitor.”

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) este o organizație neguvernamentală, non-profit, cu personalitate juridică, de utilitate publică, înființată în 1999, care funcționează în baza Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România. Activitatea de bază a ADRBI o reprezintă oferirea de servicii specifice către administrația publică locală și sectorul privat în scopul dezvoltării Regiunii București-Ilfov. Agenția este Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020 la nivelul Regiunii București-Ilfov și îndeplinește atribuțiile și responsabilitățile legate de implementarea Regio.

* POR oferă finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru mai multe categorii de beneficiari, majoritatea pentru infrastructură publică, dar și cu anumite priorități care au finanțat în trecut și care finanțează investiții private. Programul operațional regional are alocări specifice pentru fiecare dintre cele opt regiuni ale României. La nivelul fiecărei regiuni există o agenție, așa cum este ADRBI, care gestionează fondurile alocate prin program, făcând publicitate acestor surse de finanțare, evaluând proiecte, semnând contracte de finanțare și verificând ulterior cum s-au cheltuit banii europeni.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Mircea Oprea
Mircea Oprea
Mircea Oprea a acumulat 15 ani de experiență în presă. A scris materiale pe teme europene la Buletin de Europa și RFI România. În 2015, a câștigat concursul „Reporter și Blogger European”, secțiunea presă audio. Din 2009, este jurnalist la RFI România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...