Banii care vor schimba Iașiul la față: Proiecte de 1 miliard de lei

Data:

spot_img

Primăria Iașiului, cel de-al doilea cel mai populat oraș al țării, are în pregătire 20 de proiecte cu finanțare europeană în valoare de peste 620 milioane lei. Dintre acestea, cele în derulare au valoarea de 180 de milioane de lei. La aceste proiecte se mai adaugă achiziția de autobuze electrice și tramvaie, care se face prin Ministerul Dezvoltării Regionale, cu o sumă uriașă: 350 de milioane de lei. Până acum, Primăria a primit rambursări de numai 35 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt banii care efectiv ar trebui să schimbe radical fața Iașului. Într-un nou episod dedicat banilor europeni, „Ziarul de Iași” și PressHub.ro vă prezintă lista proiectelor Primăriei Iași pentru programarea 2014-2020. Cele mai multe dintre acestea au fost depuse în ultima parte a lui 2018, iar unele dintre ele au finanțarea asigurată (apel necompetitiv).

Primăria Iași va semna cele mai importante proiecte cu finanțare europeană pe parcursul lui 2019. Dintre cele peste 20 de proiecte pregătite în acest sens pentru programarea 2014-2020, la cinci ani de la începutul oficial al programelor de finanțare, doar un număr de șapte proiecte se află în implementare. Inițiativele în derulare au o valoare totală de aproape 180 milioane lei, în condițiile în care din sumele eligibile pentru fonduri nerambursabile au fost rambursate până acum circa 35 milioane lei. Pentru alte cel puțin 12 proiecte, Primăria Iași a depus sau va depune cererile de finanțare, iar patru dintre acestea au intrat în faza de evaluare tehnică și financiară.

În total, proiectele Primăriei au o valoare de peste 620 milioane lei. La această sumă se adaugă alți circa 350 de milioane de lei, bani ce ar urma să fie cheltuiți pentru achiziția de autobuze electrice și tramvaie, dar unde aplicantul este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), iar Primăria este partener. Banii au fost prevăzuți tot printr-un program de finanțare europeană.

Astfel, sumele totale utilizate pe actuala programare, și care trebuie cheltuite până în 2023, pot ajunge la circa 1 miliard de lei. Spre comparație, bugetul Iașului pe anul în curs a fost puțin peste 600 de milioane de lei. Totodată, cheltuielile de investiții din acest an, potrivit execuției preliminate a bugetului, au ajuns la 112 milioane de lei (59% din prevederile inițiale), în condițiile în care 30,3 milioane de lei reprezintă sume venite de la Uniunea Europeană.

Primele proiecte au fost semnate în toamna anului 2017

Modul în care se derulează programele operaționale aferente 2014-2020 arată că România nu a învățat din greșelile de implementare aferente fostei programări. La fel ca în perioada 2007-2013, autoritățile au început să semneze târziu contractele de finanțare europeană. În cazul municipiului Iași, primele două contracte au fost semnate abia în toamna anului 2017. Primul a fost în septembrie 2017, pe axa dedicată patrimoniului cultural din cadrul Programului Operațional Regional (apel competitiv): cu 21 milioane lei este reabilitat Ansamblul Mănăstirii Frumoasa, complex care cuprinde cinci obiective – Biserica „Sf. Voievozi“ (construită între anii 1836-1839), Palatul de pe ziduri (1816-1819), Palatul pentru femei (1727-1733), Turn Clopotniță (1819-1833) și Zidul de incintă (1726-1733). Mănăstirea Frumoasa este amplasată în zona de sud a orașului, la circa 3 km de centrul istoric, iar contractul de lucrări a fost semnat în aprilie 2018. 

Mănăstirea Frumoasa

Cel de-al doilea proiect în cadrul căruia Primăria Iași a obținut fonduri europene vizează reabilitarea sistemului de termoficare în vederea conformării standardelor de mediu (86,7 milioane lei). Este vorba despre etapa a II-a a unui program de investiții demarat în perioada 2007-2013. La momentul semnării contractului de finanțare (octombrie 2017), lucrările erau deja în desfășurare, întrucât licitațiile aferente fuseseră lansate anterior semnării, cu clauză suspensivă. Investiția constă în reabilitarea a 26 km conducte ale rețelei termice primare și 50 km ale rețelei termice secundare. Acest proiect este finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pe axa prioritară 7, dedicată creșterii eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare.

Lucrări la rețeaua de termoficare în Iași

În cadrul acestei axe, obiectivul specific 1, au fost selectate șapte orașe (Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani) prin ghidul solicitantului, orașe care au continuat investițiile începute în programarea anterioară. 

În 2018, Primăria Iași a semnat alte trei contracte de finanțare: înființarea unui centru internațional de artă contemporană (restaurarea monumentului istoric cunoscut ca „Baia Turcească” – 21,8 milioane lei), modernizarea Spitalului de Recuperare (proiect pe eficiență energetică, 18,9 milioane lei) și reabilitarea Palatului Braunstein (19 milioane lei). Dintre cele trei proiecte, ultimul a avut cea mai complicată istorie. Inițial, proiectul a fost respins din considerente tehnice, dar Primăria a atacat decizia în instanță, iar Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a fost obligată să constate eligibilitatea proiectului. Dată fiind starea avansată de degradare a monumentului, Primăria a demarat investiția cu bani de la bugetul local și, ulterior, a decontat banii prin intermediul POR, iar lucrările vor fi finalizate tot cu fonduri europene.

În ceea ce privește „Baia Turcească”, lucrările au început în septembrie 2018, iar la Spitalul de Recuperare au fost deschise ofertele la licitația de lucrări de la finalul anului 2018. Alte două proiecte în derulare și în care Primăria este partener fac referire la o inițiativă de sprijinire a antreprenoriatului, dedicată celor care vor să revină din diaspora pentru a-și deschide o afacere (8,4 milioane lei, principalul beneficiar este Asociația „Euronest”) și o inițiativă dedicată educației (3,6 milioane lei, principalul beneficiar este Asociația „Salvați Copiii Iași”).

Proiecte de sute de milioane de lei vor fi semnate în 2019

În prima jumătate a anului 2019 este de așteptat ca Primăria să semneze cele mai mari proiecte cu finanțare europeană din actuala programare. Semnarea contractelor pare mai mult o formalitate, având în vedere că Iașiul beneficiază de o axă de finanțare cu apel care nu este competitiv, banii (circa 58 milioane euro) fiind „rezervați”. În acest sens, cele mai avansate proiecte sunt două inițiative prin care vor fi reabilitate 9,06 km linii de tramvai și vor fi achiziționate zece tramvaie.

Primul proiect constă în reabilitarea a trei tronsoane (Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție bd. Primăverii și bd. Virgil Săhleanu și achiziția a trei tramvaie, valoare totală de 114,2 milioane lei), iar al doilea vizează tronsonul Bucșinescu – str. Tudor Vladimirescu – Calea Chișinăului și achiziția a șapre tramvaie (113,7 milioane lei). Ambele proiecte sunt în evaluare tehnică și financiară, alături de un proiect ce constă în înființarea unui sistem de „bike-sharing” la Iași (achiziția a 850 de biciclete, amenajarea a 62 de stații de îmbarcare, zece stații de depanare și 35 de parcări, valoare 22,1 milioane lei) și reabilitarea sistemului de iluminat public (21,8 milioane lei).

Într-un stadiu avansat este și proiectul în care Primăria este partener al MDRAP, inițiativă prin care ar urma să fie achiziționate 44 de autobuze electrice și 16 tramvaie (circa 350 milioane lei). Un alt proiect în cazul căruia, probabil, contractul de finanțare va fi semnat în prima parte a anului 2019, constă în restaurarea monumentului istoric în care funcționează Muzeul de Istorie și Științe ale Naturii (13,3 milioane lei). Inițial, acest proiect nu a mai prins finanțare pe axa dedicată patrimoniului cultural din POR, dar inițiativa are șanse foarte mari să primească bani în urma unei suplimentări, fiind primul proiect de pe lista de rezervă de la ADRNE. 

Opt proiecte depuse în ultimele săptămâni ale lui 2018

În ultima lună a lui 2018, Primăria Iași a mai depus alte opt proiecte în cadrul POR. Unul dintre acestea face referire tot la reabilitarea infrastructurii aferente liniilor de tramvai pe ruta Iași – Dancu, Dancu fiind un cartier „satelit” al Iașului. Prin intermediul acestui proiect vor fi achiziționate și două tramvaie, astfel că valoarea totală ajunge la 104 milioane lei.

Tot în relație cu transportul public local, municipalitatea a înaintat o cerere de finanțare pentru înființarea unui sistem de e-ticketing (12,6 milioane lei). Primăria se află la a doua încercare în a obține fonduri pentru acest proiect care vizează instalarea mai multor sisteme: echipamente la bordul mjloacelor de transport (249 computere, 920 validatoare duale, 989 sisteme numărare călători și 498 switch-uri), plată SMS, control tichete de călătorie, comunicații integrate, management de flotă, management integrat, integrare carduri cu sistem bike-sharing, emitere carduri de călătorie, ticketing și numărare călători. Investițiile în rețeaua de transport public vin să completeze proiectele derulate anterior, atât cu fonduri europene, cât și bani din împrumuturi externe.

Cu bani UE a fost reabilitată cea mai mare parte a rețelei de căi de rulare și carosabilului aferent în perioada 2007-2013, iar din credit au fost achiziționate, în ultimii doi ani, 100 de autobuze noi.

Lista proiectelor pe programarea 2014-2020 mai cuprinde reabilitarea a peste 4 ha de spații verzi (șase zone din oraș, 22 milioane lei), construirea a două grădinițe (13 milioane lei) și refacerea unei grădinițe (2,9 milioane lei) și a unui campus școlar (6,9 milioane lei).

Avem proiecte care sunt la 200% din alocarea disponibilă, a fost și o cerință a POR-ului în acest sens. Deja au început relocări, de exemplu pe axa cu reabilitări termice de clădiri a fost relocată în totalitate către cea cu eficiență energetică în sistemul de iluminat public, unde am aplicat noi. Se transferă sume în subaxe, încep să se reașeze. Pe axa dedicată patrimoniului cultural, sumele alocate au fost dublate”, declară primarul Iașului, Mihai Chirica.

Pe lista de „așteptare”, Primăria mai are în pregătire proiecte ce vizează amenajarea unor spații verzi de mici dimensiuni (scuaruri/grădini) în zona centrală (3,5 milioane lei), amenajarea malului unui lac din capătul orașului, zona CUG (21 milioane lei, circa 18.000 mp), două inițiațive privind regenerarea urbană a zonei defavorizate Cicoarei (un centru multifuncțional și un centru sportiv, în valoare totală de 24 milioane lei), modernizarea unei grădinițe (program prelungit 25, 1,2 milioane lei) și modernizarea Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări (circa 4,8 milioane lei).


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.