Baraje anti-tanc folosite în războiul din Ucraina, montate în Piața Unirii din Iași

Data:

The Movable Circle (Cercul Mișcător), impresionanta instalație-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie, este simbolul solidarității cu poporul ucrainean a ieșenilor și a peste 800 de artiști români și străini, care participă, în perioada 20 – 30 mai, la Romanian Creative Week (RCW), cel mai mai important eveniment dedicat industriilor creative românești.

Lucrarea a fost inaugurată vineri, 20 mai, în prezența primarului Iașului, Mihai Chirica, a celor două curatoare ale expoziției – Marlene Herberth și Elena Viziteu (Ionescu), a publicului și a reprezentanților RCW 2022.

Artistul ucrainean a fost prezent la evenimentul de la Iași printr-un mesaj pe care l-a transmis prin intermediul celor două curatoare. Instalația, care poate fi văzută în Piața Unirii, din Iași, este compusă din 16 baraje anti-tanc, folosite de ucraineni, ca sistem de apărare, încă din primele zile ale războiului.

„Aceste 16 baraje anti-tanc, care sunt o imagine uzuală a războiului, compun instalația lui Nikita Kadan, expusă în cadrul proiectului Manifest of Now, parte a RCW 2022. Aceste baraje se folosesc, încă din 1930, în războaie.

Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenționeze pe cei care trec pe lângă ea și să-i îndemne la un moment de meditație asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecție a Iașului.

Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace.

Dorința artistului a fost ca, la sfârșitul Romanian Creative Week, instalația să fie dezmbembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate orașului Iași”, a declarat Marlene Herberth, la vernisajul expoziției.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat, la rândul său, că expoziția va rămâne la Iași, aceasta fiind „un mesaj de pace, un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul acestui război. Sperăm ca cei care au de înțeles chiar să înțeleagă care este mesajul, unul foarte puternic, al acestei instalații semnate de artistul Nikita Kadan”. 

Lucrarea artistului Nikita Kadan, care poate fi văzută la Iași pe toată perioada zilelor Romanian Creative Week (20-30 mai), este parte a secțiunii Arts & Craft din cadrul evenimentului, realizată de Federația Industriilor Creative din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, a Ministerului Culturii, Palas și Rodotex.  

Despre Nikita Kadan

Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăiește războiul chiar din capitala Ucrainei unde locuiește și în prezent, abordează pictura, grafica și instalațiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecți, sociologi și activiști pentru drepturile omului. Este membru al grupării artistice REP (Revolutionary Experimental Space – Spațiu Revoluționar Experimental) și membru fondator al (Comitetului Artistic) Hudrada, un colectiv activist și curatorial.

„Lucrările lui Nikita Kadan combină încercarea de a reprezenta pierderea unui narativ istoric coerent și efortul de a-i restabili rolul în societate. Alinierea atentă a operei sale la subiecte socio-politice ne oferă o perspectivă profundă asupra experienței politice a «prezentului» totalizator, care caracterizează situația actuală din Ucraina.

Continuând tradiția activismului colectiv din cadrul REP, Nikita Kadan a elaborat o serie de lucrări individuale care cuprindeau noțiunile de politici ale memoriei și relațiile dintre narativele modernității și realitatea societății capitaliste”, a explicat Silvia Franceschini, cercetător în domeniul artelor vizuale.

Thomas Fink, meșterul care a produs lucrarea lui Nikita Kadan, s-a născut în sudul Germaniei, în 1990. După ce a învățat meșteșugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca și calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu. În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradițională, unde face obiecte funcționale, artistice și cuțite. Marea sa pasiune este utilizarea tehnicilor tradiționale în designul contemporan.

Despre Romanian Creative Week

Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

Alături de FEPIC, organizatori ai evenimentului sunt: Palas, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Rodotex.

Parteneri: UniCredit Bank, glo™, George. Primul banking inteligent, Lancôme România, Philips, Raiffeisen Bank, Vodafone, Greenfield Copou Residence, Freudenberg Innovating Together, Volvo, DPD, Lenovo, Red Bull, Polirom, StakeBorg, Code 932, FONTIS, Wink, Smiley Camper, Travis, Fit, Creative Romanian Film Makers, Noir, Indiero, Acaju, Beerzone, Cafeneaua Piața Unirii, Czech In, Skin, Tribeca, Proevent, Dorna, Aeroportul Internațional Iași, Institutul Francez Iași, Administrația Națională Apele Române, Spitalul Clinic Universitar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași și Școala Primară „Gheorghe Asachi Iași”.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Pro TV, TVR Iași, Kiss FM, Voyo, Agerpres, Perfecte.ro, PressHub.ro, Newsweek România.

Amănunte despre RCW, pe romaniancreativeweek.ro pe paginile noastre de Facebook, Instagram, și pe canalul nostru de YouTube.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...