Barna către Cioloș: „Vrei partidul pe persoană fizică”. Mesaj public: Sper să nu ajungem la demisie

Data:

Fost președinte al USR, Dan Barna, a avut o reacție dură pe grupurile interne de comunicare ale partidului la amenințarea lui Dacian Cioloș, actualul președinte, că va demisiona dacă nu-i este aprobat programul de reforme.

Dacian Cioloș a anunțat joi conducerea USR reunită în Biroul Național că propune un program de președinte ce conține mai multe schimbări radicale și a cerut un vot pentru programul său până luni.

Președintele Uniunii Salvați România ar fi avertizat că în cazul în care Biroul Național îi va respinge programul, va demisiona din funcția de președinte al partidului.

Avertismentul lui Dacian Cioloș către Biroul Național al USR, că demisionează dacă nu îi vor fi aprobate reformele, ar fi enervat pe liderii useriști din tabără Barna, potrivit surselor PressHUB.

Citește și: Tensiuni în USR. Drulă, pregătit să fie președinte interimar. Apelul lui Cioloș pentru reformă are șanse minime (surse)

Barna: Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică.

Dan Barna i-a scris lui Dacian Cioloș, pe grupurile interne ale partidului că nu a înțeles mesajul pe care a vrut acesta să-l transmită în Biroul Național al USR.

„Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comunici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim.

Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majoritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.

Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții.

Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației.

Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec.

Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? Propui digitalizarea. Există deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine să îndemni membrii să le folosească mai mult.

Dacian, e parte din jobul tău să construiești consens. De altfel, asta ai promis. Ți-ai construit campania electorală pe tema aceasta. M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică.

Mesajul lui Dan Barna pe un grup intern al USR
Mesajul lui Dan Barna pe un grup intern al USR

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine.

Și cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcționat.

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ți-am spus că trebuie să ne orientăm spre public, spre externe, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la Fără Penali. Ai ales să te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut să intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora.

Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să își valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieșit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut să anulezi alegerile.

În rest, Biroul Național ți-a votat tot ce ai propus.

Trei ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca nici altul. Am așteptat de la tine să construiești consens. Vii să ne propui un program al președintelui care suprascrie statutul și funcționarea partidului. Încerci un transfer de responsabilitate de la lideri aleși la comitete alese de tine.

Și, cel mai grav, Dacian, este să arunci partidul în aer când România așteaptă de la noi și de la tine o viziune europeană, liberală, modernizatoare. Suntem prinși între un guvern mamut, corupt și inept și forțele radicale care cresc. Să vii acum să declanșezi o luptă pentru putere internă pentru că nu facem toți frumos ca tine este iresponsabil.

Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.

Toate acestea se regăsesc într-un program pe care ni-l pui în față brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci.

Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa”, este mesajul complet al lui Dan Barna.

Citește și: Dacian Cioloș a anunțat că demisionează de la șefia USR dacă partidul îi respinge reformele

Replica lui Cioloș: Numărul de mesaje prin care se critică fuziunea este uriaș

Președintele USR a revenit cu un răspuns la mesajul lui Dan Barna. Dacian Cioloș a fost ironic și a scris că observă că încă o dată colegii săi se revoltă pentru că „sistemul” a pus, din nou, mâna pe partid și că „forțele întunericului” comandă, din nou, ce să facă.

„Am mai răspuns la întrebarea aceasta în campania internă pentru președinția partidului, atunci când colegul și contracandidatul meu Dan Barna a considerat de cuviință să mă caracterizeze ca fiind omul sistemului.

Și, venind vorba de președinție, trebuie să vă spun că de la preluarea mandatului nu am timp de altceva decât de stins incendii zilnice iscate din conflictele interne.

Unele absolut lipsite de sens și de o imaturitate politică pe care o vom regăsi în fiecare sondaj public. Dar perfecte pentru a deraia întreaga construcție politică și a oferi celorlalte forțe politice oportunitatea de a ne submina constant. Am devenit o formațiune politică pasionată de viața internă de partid și captivă conflictelor interne atât de puternic încât uităm că misiunea noastră este aceea de a oferi alternative cetățenilor, nu de a ne certa și contra între noi.

Nu caut concordia perfectă, liniștea care acoperă probleme și ignorarea problemelor, dar numărul de mesaje prin care se critică fuziunea este uriaș și nu este zi în care să nu mi se spună că tabăra X i-a făcut ceva taberei Y și că, în consecință, trebuie să i se replice și că, indiferent de preț, mai presus de orice este atitudinea viguroasă împotriva altor colegi.

Am încercat săptămâni întregi să construiesc un punct de întâlnire, o cale de mijloc și, deși propunerile au fost mereu bine primite, ele nu se puteau concretiza, pentru că se ajungea la oameni și, la noi, fiecare om este „omul cuiva” și atunci se surpă totul.

Acum, trebuie să dau explicații în cazul Ciprian Bucur. Sunt mai mult decât surprins de faptul că întreaga poveste a fost servită presei de noi înșine, ca urmare a frustrării naturale că politic nu a ieșit așa cum am decis noi, împreună.

Au fost trei persoane audiate (Ciprian Bucur nu a făcut parte dintre ele) în Biroul nostru Național și a fost votat un candidat, la propunerea mea să avem aceste audieri și vot în BN. Am și transmis președintelui Senatului că Ciprian Bucur nu este susținut de USR și am prezentat mesajul și colegilor din BN.

Însă postul de SGA la Senat nu este unul sigur și depinde de votul celorlalte partide, așa că PNL și PSD au pus pe cine au dorit ele, ignorând votul nostru din BN.

De ce este asta o surpriză și de ce a devenit o poveste care dovedește că eu aș fi făcut altfel decât decizia noastră? Pentru simplu fapt că există o luptă în grupul de la Senat, pentru că există o luptă în grupul de la Parlament, după cum există în partid, în diaspora și în BN.

Personal, nu sunt afectat de articolele din presă, pentru că am fost făcut în fel și chip de-a lungul anilor și sunt obișnuit ca interpretarea să fie mai importantă decât realitatea, dar de ce oferim noi înșine muniție în acest joc politic îmi e imposibil să pricep.

Cum îmi este dificil și să accept că o dispută internă poate degenera până la nivelul în care nimeni nu mai ține cont de nimic, nici de adevăr, nici de realitate, nici de efectul asupra organizației și, în general, de nimic și trage cu tot ce poate în cealaltă tabără, care este diabolizată și merită să dispară, pentru că reprezintă tot adversarul total.

Sunt împotriva unui astfel de mod de a face politică și pentru cei care caută lupte și adversari doar pentru a-și satisface orgoliul sau pentru a-și satisface șeful. Voi merge înainte și voi face ceea ce știu să fac, iar cei care cred în valoarea conflictului etern și a certurilor permanente nu au decât să își construiască realitatea așa cum și-o doresc.

Suntem disonanți în ceea ce privește viitorul politic al acestei țări și eu nu cred că politica înseamnă ură și dușmănie, ci capacitatea de a oferi soluții și de a gestiona echilibrat momentele de tensiune și disperare”, este mesajul integral al lui Dacian Cioloș, în replică la postarea lui Dan Barna.

Viceprepreședintele USR Dan Barna a declarat, joi seara, într-o intervenție telefonică la Digi24, că speră să nu se ajungă la demisia lui Dacian Cioloș din funcția de președinte al partidului și „să fie doar o modalitate inedită de încercare de promovare a unui program care e de neacceptat pentru ceea ce este USR”.

Citește și: Începe balul: PNL ia în calcul să-i ceară demisia ministrului PSD al Muncii [SURSE]

Barna, la tv: Categoric e mai bine ca Cioloș să rămână

Dan Barna a fost mai împăciuitor într-o declarație publică oferită postului Digi24. Fostul lider al USR a menționat că poziționarea lui Dacian Cioloș a fost surprinzătoare și speră să fie doar încercarea de a face politică într-o manieră personală.

„Propunerile, așa cum sunt făcute, sunt de neacceptat. Propunerea în sine e că trebuie să vină oameni din societatea civilă care să ne spună cum să conducem. (…) E o încercare interesantă de management politic, dar de școală de vară. O astfel de abordare nu am văzut în niciun partid european”, a afirmat Dan Barna.

Acesta și-a exprimat speranța că totuși Dacian Cioloș nu va demisiona.

„Categoric e mai bine să rămână. E mai bine să negociem acest program, să stabilim liniile prin care USR să intre pe un trend ascendent și să fim acea opoziție modernă de care România are extremă nevoie astăzi. Sper să nu ajungem acolo și să fie doar o modalitate inedită de încercare de promovare a unui program care e de neacceptat pentru ceea ce este USR”, a menționat Dan Barna.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, deși termenul a fost deja depășit 

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, printr-o hotărâre...