duminică, 29 mai 2022
AcasăLa ziPoliticăBarna: ”Pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR care dorește doar...

Barna: ”Pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR care dorește doar mutarea Secţiei la Parchetul General și nu desfiinţarea acesteia”

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat, vineri, că există „un blocaj” în coaliţia de guvernare, pentru că „UDMR nu doreşte desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie”.

„Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat mai multe căi. Pentru a putea să faci reformă în Justiţie, e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers. În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi – nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a declarat Dan Barna.

Potrivit acestuia, UDMR nu doreşte desfiinţarea SIIJ, aşa cum s-a agreat în coaliţia de guvernare.

„Ştim foarte clar: pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR, care, în realitate, doresc doar mutarea Secţiei speciale la Parchetul General, nu desfiinţarea acesteia, aşa cum am agreat în coaliţie”, a adăugat liderul USR PLUS. 

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis l-a criticat miercuri pe ministrul Justiției, Stelian Ion, despre care a spus că „nu a găsit calea potrivită” pentru desființarea SIIJ.

„Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei – nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt eu nemulţumit de aceste lucruri şi sunt şi alte şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută. Mai este mult de lucru, dar această formulă eu sunt convins că poate să funcţioneze”, a adăugat președintele României.

În discuțiile din Coaliție nu s-a ajuns la un acord privind desființarea Secției pentru Investigarea Infrațiunilor din Justiție. Ministrul Justiției a propus ca dosarele să fie mutate la DNA. Noua variantă de desfiinţare a Secţiei speciale care a fost propusă de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor, a afirmat liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond. UDMR vrea ca dosarele să fie preluate de Parchetul General.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE