Barna: Vom găsi acordul prin care vom desfiinţa SIIJ şi nu vom schimba doar plăcuţa de pe uşă şi schimba adresa

Data:

Vicepremierul Dan Barna susține ca problema desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi rezolvată, în următoarele săptămâni, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Sunt convins că vom găsi soluţia, vom găsi acordul prin care vom desfiinţa SIIJ şi nu vom schimba doar plăcuţa de pe uşă şi schimba adresa (…) Trebuie să găsim o soluţie, un compromis negociat, pe care sunt sigur că o să-l găsim până la urmă (…) Ne aşteaptă o negociere foarte dură (…) Eu prefer să particip la fiecare şedinţă a coaliţiei, să exprim argumentele, să contraargumentăm, să ascultăm argumentele celorlalţi şi să găsim o variantă. Chiar astăzi a mai fost o întâlnire a colegilor mei de la Ministerul Justiţiei cu colegii de la UDMR şi PNL tocmai pentru a discuta varianta de eventuale garanţii, tocmai pentru a putea debloca această situaţie (…) Vom continua în fiecare săptămână. Eu sper că poate într-o săptămână sau două vom găsi o soluţie. (…) Asta cu Secţia Specială, eu sper să o rezolvăm într-o sesiune extraordinară în următoarele săptămâni, rămân în continuare optimist pe acest obiectiv pentru că este un obiectiv foarte clar asupra căruia nu există diferende foarte mari”, a declarat vicepremierul Dan Barna, la B1 TV.

Potrivit acestuia, o secţie specială „dedicată exclusiv magistraţilor” este „de neacceptat într-un sistem de justiţie european”.

„În momentul de faţă avem o variantă foarte clară care spune ‘se desfiinţează Secţia specială şi competenţele acesteia se mută, în funcţie de materie, la DNA pentru corupţie, la DIICOT pentru criminalitate organizată sau la Parchet pentru infracţiunile comune’ şi trecem acest coşmar şi îl ştergem din sistem. Avem acest amendament al UDMR, care propune, de fapt, să spunem că desfiinţăm SIIJ, dar, de fapt, să îl mutăm cu totul la Parchetul General, adică să nu îl desfiinţăm, ori exact aici vine problema, că nu putem să prostim Comisia Europeană şi partenerii europeni (…) E vorba şi de funcţionarea sistemului, (…) dincolo de respectarea unui angajament pe care România l-a făcut. Nu avem nicio şansă să scăpăm de MCV, de această monitorizare care spune că în România sunt probleme, decât dacă desfiinţăm SIIJ”, a adăugat liderul USR PLUS.

El a mai spus că România nu are „nicio şansă” să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi nici să adere la Spaţiul Schengen, dacă SIIJ va fi păstrată sau mutată la Parchetul General.

„Argumentul pentru cetăţeni, pentru cetăţenii de bună credinţă, cinstiţi ai acestei ţări e că păstrând SIIJ, mutându-l eventual la Parchetul General, aşa cum solicită partenerii din UDMR, nu avem nicio şansă să ni se ridice MCV, nicio şansă să intrăm în Schengen (…). Adică nu e o miză doar de un moft la USR PLUS care vrea desfiinţarea SIIJ că aşa şi-au propus ei în programul de guvernare. Pentru România, desfiinţarea SIIJ înseamnă un prim pas obligatoriu de a ridica MCV şi apoi pentru a putea intra în Schengen. Asta e miza reală, despre asta e vorba (…) Pentru că dacă nu desfiinţăm SIIJ, de fapt nu facem reforma la care ne-am angajat şi care este în programul de guvernare”, a conchis Dan Barna.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related