Pentru mii de gălățeni care lucrează în baza unor contracte de muncă cu timp parțial, luna septembrie 2022 reprezintă începutul bătăilor de cap, din cauza modificărilor Codului fiscal, care au intrat în vigoare de la 1 august și care vizează contribuțiile de asigurări sociale și cele de sănătate, care trebuie declarate până pe 25 septembrie.
Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați, la data de 1 august 2022 erau înregistrate, la nivelul județului, 15.029 de contracte individuale de muncă cu timp parțial pe perioadă nedeterminată și 5.300 de contracte cu timp parțial pe perioadă determinată. În total, circa 20.300 de contracte part-time. Nu este obligatoriu ca acest număr să fie egal cu cel al persoanelor care au contracte cu timp parțial, pentru că o persoană poate avea mai multe astfel de contracte.
Oricum, este vorba de mii de gălățeni pentru care va începe „odiseea” declarării acestor venituri. Dacă veniturile se declară lunar, atunci termenul-limită este 25 septembrie. Dacă se declară trimestrial, termenul este „împins” pe 25 octombrie.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați a anunțat că în Monitorul Oficial nr. 807 din 16 august 2022 a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Citește și: Noile legi ale justiției scot sistemul judiciar în afara UE. Raport EFOR
„Acest ordin reglementează procedura care se aplică în cazul salariaților care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna în care au fost realizate, conform art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și care datorează contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, și nu la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, spune AJFP.
Continuarea în VIAȚA LIBERĂ.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!