Noile legi ale justiției scot sistemul judiciar în afara UE. Raport EFOR

Data:

Guvernul României a adoptat proiectele legilor justiției în 24 august și se grăbește să le treacă prin Parlament în mai puțin de o lună, într-o comisie reunită și, posibil, în procedură de urgență. Guvernul speră astfel să ridice în această toamnă Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Nu numai că proiectele de legi nu rezolvă problemele apărute în perioada 2017-2019, dar întorc sistemul judiciar românesc la standarde din perioada de pre-aderare, potrivit unui raport realizat de Expert Forum (EFOR).

Raportul, intitulat „Noile legi ale justiției: reformă sau întoarcerea la metehne din perioada de preaderare?”, prezintă prevederile problematice introduse în proiectele legilor justiției aprobate de Guvern.

MCV nu va fi ridicat oricum

EFOR atrage atenția că Guvernul și-a asumat expres prin programul de guvernare că proiectele de legi vor fi supuse avizului Comisiei de la Veneția înainte de a fi adoptate de Parlament.

„Adoptarea legilor justiției în orice formă nu va fi considerată suficientă, ci doar dacă modificările legislative adoptate răspund angajamentelor asumate. De altfel aceasta a fost si poziția Comisiei Europene. Comisarului european Vera Jourova și-a exprimat sprijinul pentru România în demersurile sale de ridicare a MCV dacă reforma justiției va fi adoptată.

După adoptarea proiectelor de către Guvern pe 24 august, Comisia Europeană a subliniat că ridicarea MCV e direct legată de îndeplinirea angajamentelor asumate. Adoptarea legilor justiției este un și un angajament asumat de Guvernul României prin Programul de Guvernare 2021-2024 și prin PNRR.

Jalonul din PNRR descrie ce obiective trebuie să atingă noile legi, printre care se numără consolidarea independenței magistraților, recrutarea și promovarea pe criterii meritocratice și eficientizarea Inspecției Judiciare”, potrivit EFOR.

Citește și: VIDEO 3 etape prin care se radicalizează societatea românească. Mai întâi se construiește dușmanul

Raport despre noile legi ale justiției

Programul de guvernare al actualului guvern prevede expres că proiectele de legi ale justiției vor fi supuse avizului Comisiei de la Veneția înainte de a fi adoptate de Parlament. Analiza făcută de specialiștii Comisiei de la Veneția ar reprezenta o garanție obiectivă că textele propuse răspund într-adevăr obiectivelor asumate. EFOR constată ca nici ministrul Justiției, nici premierul nu au anunțat că ar avea intenția demarării acestui demers.

Dincolo de aspectele procedurale și de transparență decizională, prevederile problematice introduse în proiectele aprobate de guvern trebuie interpretate în contextul național și coroborate cu celelalte norme legale pentru a înțelege corect impactul pe care îl vor avea asupra funcționării sistemului judiciar românesc.

Citiți AICI raportul integral al EFOR – „Noile legi ale justiției: reformă sau întoarcerea la metehne din perioada de preaderare?”

Citește și: Cum a apărut amendamentul toxic al avertizorului anonim obligat să se identifice

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: expertforum.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. In general legea pare a fi ok . Nemultumirile, ce tin de cazuri punctuale , au aparut de multa vreme in Presa .Sa vedem rezultatul final si ceea ce Comisia de la Venetia ne va spune .In afara unor entitati ce nu sunt parte a sistemului nimeni nu a contestat decisiv Legea in cauza . Pina si seful DNA s-a rezumat la a ne spune cum micile divergente nu influenteaza decisiv efectele Legii .Nemultumiti vor exista mereu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Hărțuirea jurnaliștilor români este criticată de către Departamentul de...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, consilier de...