SUA: Racheta care a lovit Polonia este ucraineană. Ucraina: Este rusească

Data:

Președintele SUA le-ar spus aliaților că racheta care a ucis două persoane în Polonia a fost ucraineană, din apărarea antiaeriană, a declarat miercuri o sursă NATO, informează Reuters.

Anterior, Joe Biden a declarat public că racheta este puțin probabil să fi fost lansată din Rusia. Dacă va fi confirmat, acest lucru va atenua îngrijorarea că primul incident dintr-o țară NATO de la începutul războiului din Ucraina ar putea duce la escaladarea conflictului și atragerea alianței într-o luptă directă cu Rusia.

Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost trasă din Rusia, Joe Biden a afirmat și oficial: „Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu o investigăm complet, dar este puțin probabil în sensul traiectoria că a fost tras din Rusia, dar vom vedea.”

Ambasadorii NATO urmau să țină o întâlnire de urgență miercuri pentru a discuta despre explozia de marți din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, care a avut loc în timp ce Rusia trăgea zeci de rachete în orașe din Ucraina.

Rusia susține că a lovit la maxim 35 de km de Polonia

Potrivit sursei citate, Kievul spune că a doborât majoritatea rachetelor rusești care soseau cu propriile rachete de apărare aeriană. Regiunea Volyn a Ucrainei, aflată chiar peste granița Poloniei, a fost una dintre multele vizată de atacurile Rusiei.

Ministerul rus al Apărării s-a apărat și a declarat că niciuna dintre rachetele sale nu a lovit la mai puțin de 35 km de granița poloneză și că fotografiile epavei au arătat elemente ale unei rachete de apărare aeriană S-300 ucraineană.

Citește și: DNA cere aprobarea Camerei Deputaților pentru o percheziție informatică la Dan Tudorache

Ucraina susține că racheta din Polonia a fost lansată de ruși

Rusia a transformat partea de est a Europei într-un câmp de luptă imprevizibil, a reacționat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, la declarațiile lui Joe Biden.

Podoliak acuză că Rusia este de vină pentru orice „incidente cu rachete”, după invadarea Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seară că rachete ruseşti au lovit Polonia, o ţară NATO, calificând acest incident drept „o escaladare semnificativă” a conflictului.

„Cu cât Rusia simte mai mult impunitate, cu atât vor exista mai multe ameninţări pentru oricine se află în raza rachetelor ruseşti. Să tragă rachete pe teritoriul NATO! Acesta este un atac cu rachete ruseşti asupra securităţii colective! Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acţionăm”, a afirmat preşedintele Zelenski

Apărarea antiaeriană ucraineană a luptat împotriva atacului rusesc de marți asupra instalațiilor de producere și transport a energiei, inclusiv în regiunea de vest a Ucrainei, care se învecinează cu Polonia.

Armata ucraineană a declarat că 77 dintre cele peste 90 de rachete trase au fost doborâte, împreună cu 11 drone, potrivit apnews.com.

Pagubele cauzate de atacul aerian din Ucraina au fost mari, iar părți din țară au fost cufundate în întuneric. Președintele Zelenski a spus că aproximativ 10 milioane de oameni au rămas fără curent, dar 8 milioane au fost reconectați ulterior, iar echipele de reparații lucrează toată noaptea. Loviturile rusești anterioare au distrus deja aproximativ 40% din infrastructura energetică a țării.

Citește și: Incidentul din Polonia: cum se poate apăra România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Twitter)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la lună

Rata șomajului în Botoșani creşte de la lună la...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“