Biden solicită „lumii libere” să îl combată pe Putin

Data:

În cea de-a doua zi a vizitei în Polonia, preşedintele SUA va adresa un discurs referitor la războiul din Ucraina. Polonia solicită garanţii de securitate.

Preşedintele SUA, Joe Biden, se află de vineri în Polonia, unde are programate întrevderi nu doar cu politicieni locali, ci şi cu lideri din Ucraina. El va susţine astăzi un discurs în care se va referi la responsabilitatea globală faţă de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.  

Casa Albă a informat că Biden se va referi în discursul său „la eforturile unite ale lumii libere de a sprijini populaţia din Ucraina, că va condamna Rusia pentru războiul brutal şi va promova un viitor cu rădăcini hrănite din principii democratice”.

Potrivit Ambasadei SUA la Varşovia, discursul este programat să aibă loc la Castelul Regal în intervalul orar 17-18, ora locală.

Polonia solicită SUA garanţii de securitate

Biden urmează să îl întâlnească pe preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru consultări, la palatul prezidenţial. Cei doi lideri vor discuta despre garanţii de securitate precum și despre controversa privind oferta Poloniei de a livra avioane de luptă Ucrainei printr-o bază militară americană – ofertă respinsă însă de Washington.

Joe Biden a vizitat soldaţi americani staţionaţi în Jasionka

Vineri, Biden s-a adresat soldaţilor americani staţionaţi la o bază militară, situată la 100 de km de graniţa cu Ucraina.

Tot pe agenda zilei de sâmbătă mai figurează, potrivit Casei Albe, şi o „scurtă oprire” la locul în care s-au întâlnit secretarul de stat, Antony Blinken, şi secretarul pentru apărare, Lloyd Austin, cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi cel al apărării, Oleksii Reznikov, prezenţi la Varşovia.

Fiind cel mai mare stat membru NATO din fostul bloc estic, Polonia joacă un rol important în reacţiile occidentului faţă de invazia Rusiei în Ucraina.

Pavel Soloch, şeful Biroului Naţional pentru Securitate, a declarat vineri că Varşovia își doreşte „garanţii de nezdruncinat” privind apărarea Poloniei de către SUA, în cazul unui eventual atac.

Biden va vizita şi un centru de refugiaţi din Varşovia

Preşedintele SUA este aşteptat astăzi la un centru de refugiaţi, unde se va deplasa în compania mai multor lideri polonezi. Centrul a fost amenajat chiar pe stadionul naţional din Varşovia.

Polonia a primit până acum peste 2,2 milioane de refugiaţi, din totalul celor 3,5 milioane de oameni, care se estimează că au părăsit Ucraina de la începerea războiului până acum.

După sosirea în Polonia, Biden a vizitat un centru de refugiaţi situat în apropierea oraşului Rzeszow, aflat la 70 de km de graniţa cu Ucraina. (DEUTSCHE WELLE ROMANIA)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related