Bilanțul unei intervenții greșite: 43 din cele 58 de victime sunt din echipele de salvare

Data:

spot_img

Numărul total al victimelor din exploziile de la depozitul GPL de la Crevedia a crescut abia după intervenția echipelor Ministerului de Interne. După prima explozie, un om a murit (a făcut infarct când și-a văzut soția în flăcări) și 7 au fost rănite.

Cea de a doua intervenție i-a afectat mai ales pe pompierii care au intervenit la stingerea incendiului. Cel mai grav (cu arsuri pe 95% din suprafața corpului) este pompierul care opera un robot special care ar fi trebuit tocmai să-i protejeze pe salvatori când intervin într-un focar complicat cum era cel cu 6 cistenterne cu gaz petrolier lichefiat.


UPDATE: O a doua persoană a murit. Este vorba despre soția bărbatului care a făcut infarct când a văzut-o în flăcări.

Citește și: LIVE 2 explozii la un depozit GPL din Crevedia: un mort și 46 de răniți. Printre ei, 26 de pompieri


Bilanțul victimelor din exploziile de la depozitul GPL din Crevedia a crescut la 58 de victime

Numărul celor răniți în incendiul declanșat la depozitul GPL care funcționa ilegal în comuna de lângă București a ajuns la 58, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița s-au produs mai multe explozii la o stație GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează:

  • 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
  • 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi)”, arată DSU într-un comunicat de presă.

Departamentul pentru Situații de Urgența arată că, la momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

6 cisterne cu GPL, la locul exploziilor

Exploziile de la Crevedia au avut loc la un depozit GPL, care nu ar fi trebuit să funcționeze, pentru că nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Totuși, în curtea depozitului erau parcate mai multe cisterne încărcate cu gaz petrolier lichefiat (6 cinsterne, potrivit unor surse).

De aceea au avut loc explozii de așa mare amploare. Mai mult, depozitul, care nu ar fi trebuit să mai funcționeze, se afla într-o zonă locuită.

Depozitul era operat de o firmă unde acționar majoritar este fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Societatea aparținuse inițial acestuia din urmă, care este chimist, dar a transferat-o fiului după ce a devenit primar.

Citește și: Exploziile de la Crevedia au avut loc în depozitul GPL care aparține fiului primarului din Caracal

Efort consistent pentru stingerea incendiilor

DSU menționează că, odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, a fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :

  • ISU Dâmbovița: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
  • ISU București-Ilfov – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
  • ISU Prahova – 3 autospeciale de stingere.
  • 1 elicopter SMURD
  • 9 echipaje SAJ Dâmbovița
  • IGPR – 29 de polițiști;
  • IGJR – 30 de Jandarmi.

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori.

„Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.

Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și altele, în vederea efectuării intervențiilor medicale de specialitate”, a menționat Departamentul pentru Situații de Urgență.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de...