Biserica „Scroafei”, exemplu pentru folosirea fondurilor europene la reabilitarea lăcașurilor de cult. Care este legenda monumentului istoric din Bistrița-Năsăud

Data:

În localitatea Dipșa (Dirbach, Dürrbach, Dipse) din județul Bistrița-Năsăud se află încă de la 1489 o biserică săsească, construită în stil gotic târziu, care străjuiește satul și împrejurimile lui.

Localitatea Dipșa se află situată pe DN 15A între Reghin și Bistrița, rută pe care întâlnim și alte localități cu specific săsesc cum sunt Teaca, Viile Tecii, Herina fiecare având o biserică evanghelică de admirat, o adevărată rută a bisericilor săsești, unele chiar fortificate, scrie saptamana.online.

Biserica din Dipşa este un monument istoric semnificativ „prin proporţii, varietatea şi calitatea pieselor de pietrărie, fiind unul dintre cele mai reprezentative monumente gotice târzii din ţară”, spune Corneliu Gaiu, istoric și cercetător din Bistriţa.

Biserica „Scroafei” este denumita astfel datorită unei legende populare și în prezent este biserică ortodoxă cu Hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul locașului și al satului Dipșa.

Citește articolul integral pe saptamana.online

Citește și: După ce a născut în subsolul maternității din Donețk, Natalia și-a luat fiica și a trecut granița în România. Lupta mamelor din Ucraina pentru a-și salva copiii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: