Bistrița nu figurează pe harta evenimentelor Art Nouveau, deși are clădiri reprezentative pentru acest stil

Data:

Noua Artă, Art Nouveau, Secession este curentul apărut în anii 1900 și reprezintă o revoluție și o descătușare a tot ce a însemnat artă în perioada respectivă. România are câteva orașe reprezentative pentru acest stil, al cărui motto a fost „Epocii, arta sa. Artei, libertatea sa.” Bistrița nu face excepție și are câteva clădiri construite în stil Art Noveau.

Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează în data de 10 iunie evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

Ce se întâmplă la Bistrița? Nimic. Bistrița nu există pe harta evenimentelor Art Nouveau. Primăria municipiului nu a organizat nimic. Nu mai vorbim de faptul că la Cinematograful OMNIA lucrurile sunt tot în același stadiu, cu buruienile cât poarta și cu burlane lipsă, adică tot părăsită este clădirea.

Citește articolul integral pe Saptamana.online

Citește și: Spectacolul de muzică, balet şi lumini „Art Nouveau peste ani” a încântat publicul din Oradea

Ion Lucian Petras
Ion Lucian Petras
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: