BISTRIȚA – Urbanismul care agresează monumentele istorice. Un avocat construiește fără autorizație, în zona de protecție a fostei Biserici Evanghelice

Data:

Toată Bistrița știe că doamna secretar al municipiului Bistrița, Floare Gaftone, este un vajnic apărător al regulilor urbanistice și a respectării legislației în domeniu, cu unele mici excepții însă. Când vine vorba de propria familie, adică de fiul său, George Gaftone, avocat, regulile și legislația nu mai sunt atât de importante încât să oprească o intervenție neautorizată.

              Deși vorbim de niște oameni care cunosc foarte bine legislația, constatăm că nici măcar intervenția autorităților nu i-a făcut să se oprească din continuarea lucrărilor, cu toate că este vorba de o infracțiune, adică un posibil caz penal.

              Pe scurt, undeva în anul 2020, George Gaftone, fiul secretarului municipiului Bistrița, cere un certificat de urbanism pentru lucrări la o casă din cartierul Viișoara, nr. 28. Din certificat rezultă clar că acea clădire este protejată fiind amplasată în zona de protecție a Bisericii Evanghelice CA din localitate și aflată în categoria Zonă construită protejată / PUG al municipiului Bistrița aprobat prin HCL 136/2013, prelungit cu HCL 184/2018. Pe cale de consecință, lucrările se pot face doar cu avizul Direcției Județene de Cultură BN, sau cu acordul instituției. Fără un astfel de act nu se poate emite autorizația de construcție. Realizarea de lucrări la imobile protejate fără autorizație de construcție este infracțiune conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

La solicitarea noastră, Direcția Județeană de Cultură Bistrița-Năsăud, confirmă situația, ba mai mult, a fost sesizată și poliția, care chipurile anchetează de doi ani situația, fără vreo soluție:

  1. “Pentru lucrările executate la imobilul menționat, instituția noastră nu a emis aviz până la data prezentei;
  2. Executarea lucrărilor fără autorizație de construire, respectiv fără avizul instituției noastre, a fost sesizată de instituția noastră prin adresa cu nr. 91 1 din 27.08.2020, înregistrată la Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud sub nr. 7.574 din 27.08.2020;
  3. Sub nr. de înregistrare 422 din 05.04.2022 s-a depus la instituția noastră, în vederea avizării, documentația Reabilitare casă de locuit, schimbare de destinatie din anexă în locuintă prin reabilitare structurală, mansardare, recompartimentare interioară și extindere terasă”. Motivat de faptul că lucrările sunt începute și parțial executate, am respins solicitarea de avizare. O posibilă intrare în legalitate și emiterea avizului favorabil poate să fie luată în discuție doar dacă aceasta va fi decizia judecătorului de cameră preliminară, în urma rezoluției de neîncepere a urmăririi penale, titrează SĂPTĂMÂNA ONLINE.
spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste....

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la produsele lor de cloud computing | Aktual 24

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...