„Bode nu a plagiat”, a hotărât Comisia Națională de Etică după ce a analizat 27 de pagini din teza lui de doctorat

Data:

Ceea ce PRESShub a prezentat luni în exclusivitate s-a confirmat:  Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), instituție aflată în subordinea Ministerului Cercetării, condus de colegul de partid al lui Lucian Bode, a decis că ministrul de Interne nu ar fi plagiat în teza sa de doctorat.

Decizia a fost luată de CNECSDTI după analiza a doar 27 de pagini din cartea publicată de Lucian Bode pe baza tezei sale de doctorat.

PRESShub scria luni că, potrivit surselor noastre, „Consiliul Național de etică va constata o serie de nereguli în teza de docorat a lui lucian bode, de la citare greșită la menționarea defectuoasă a surselor, așa cum a arătat și comisia de la Cluj. Dar va declara că lucrarea nu este plagiată.”

Citește și: EXCLUSIV Bode a găsit o comisie care să-l scape de acuzațiile de plagiat (surse)

Marți, documentul a fost făcut public și arată exact așa cum am preconizat noi.

Cum l-au scăpat pe Lucian Bode

„Cartea intitulată «Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual» – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare”, menționează raportul publicat pe 23 mai de CNECSDTI.

Raportul a fost votat de 18 dintre membrii Consiliului Național de Etică și doar o persoană a votat împotrivă. Un alt membru a lipsit de la ședința în care a fost adoptat documentul ce ar trebui să îi asigure lui Lucian Bode un loc în guvernul viitor, condus de Marcel Ciolacu.

Hotărârea integrală poate fi citită aici.

Ce spune CNECSDTI: a copit maxim 18%

Consiliul Național de Etică afirmă că a constatat un număr redus de fragmente similare cu alte lucrări.

„Procentul de similitudine în urma analizei cu softul iThenticate este cuprins între 14% și 18%. Acestea sunt considerate procentaje maxime.

În urma analizei pe grafice și figuri, nu s-au identificat figuri fără citarea corespunzătoare. Pentru unele figuri (pagina 49, 81 și 83) nu s-a găsit sursa și este posibil ca acestea să fie originale și neplagiate”, menționează raportul.

Documentul constată existența unor mari inconsistențe în ceea ce privește stilul de citare; deși sursa este citată corect, în câteva cazuri s-a constatat că citarea este defectuoasă (de exemplu nu corespunde intervalul de pagini de unde s-a preluat text); în cazul în care se face referire la o pagină web, în unele cazuri aceasta nu mai este disponibilă; există cazuri în care unele porțiuni de text au fost posibil preluate prin traducere din limba engleză, dar fără să fie citată sursa; în ultimul capitol există porțiuni de text preluate dintr-un program de guvernare fără citarea sursei;

Cea mai frecventă problemă este existența preluării de text, inclusiv prin traducere din limba engleză, și pentru care nu s-au folosit ghilimelele, însă sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citată corespunzător, susțin membrii comisiei care au analizat cele 27 de pagini ale cărții lui Lucian Bode.

Nici măcar membrii Comisiei Naționale de Etică nu au putut acoperi faptul că lucrarea este slabă

„Cartea conține un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedește faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite.

Stilul de citare nu este unitar, iar multe dintre citări prezintă greșeli care trebuie corectate, inclusiv cele care fac referire la surse web și care nu mai sunt accesibile.

Totodată, s-a constatat că numărul total de referinţe citate este foarte mare, şi anume 332 de lucrări şi alte referinţe bibliografice.

În opinia CNECSDTI, acest lucru susţine intenţia autorului de a face o sinteza dintr-un volum mare de informaţie, având o contribuţie directă limitată.

Subiectul cărţii abordează elemente de siguranţă în contextul resurselor energetice la nivel internaţional, european şi naţional. S-a constatat că tipul de informaţie folosit este uşor accesibil şi autorul nu a încercat pe parcursul lucrării să lase impresia că ar fi generat personal datele statistice folosite sau conceptele foarte generale referitoare la resursele actuale de energie.

Deşi acoperă elemente de generale de siguranţă naţională, cea mai mare parte a cărţii se încadrează în domeniul resurselor energetice şi managementul acestora, domeniu în care citarea se face preponderent cu trimitere la sursă, fără a folosi ghilimele”, se menționează în raport.

Bode, declarat în sfârșit nevinovat

CNECSDTI constată că „domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”.

Decizia, făcută după multe presiuni din partea ministrului de Interne, potrivit surselor PRESShub, este menită de a-i păstra locul acestuia în noul guvern format după rotativă.

Klaus Iohannis a declarat, în februarie, că există o problemă care privește lucrarea acestuia de dotorat, care trebuie rezolvată până la rotativă.

Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, declara public Klaus Iohannis.

În ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a decis că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate.

Citește și: Comisia de etică a UBB despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

„(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de
Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.
(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este
profund viciată”, menționa Comisia de Etică a UBB Cluj-Napoca.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...