Aurescu: Olanda nu se opune aderării României la Schengen. Nu este „pentru” în acest moment

Data:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri seara, la B1 TV, cu o zi înainte ca Parlamentul olandez să adopte o rezoluţie prin care cere că Olanda să nu voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, că această țară nu se va opune, de fapt, intrării țării noastre în acest spațiu.

Bogdan Aurescu a afirmat că votul de abținere pe care l-au dat eurodeputații din partidul premierului Mark Rutte, marți, în Parlamentul European, arată de fapt că Olanda nu se opune aderării României la Schengen, însă nu înseamnă nici că este „pentru” în acest moment.

„Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale (premierul olandez Mark Rutte, n.r.) l-au dat în Parlamentul European, ieri, de abținere, este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și primul-ministru Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este pentru în acest moment, asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a declarat Bogdan Aurescu.

Întrebat ce se poate face în acest moment ca să convingem Olanda, ministrul Afacerilor Externe a explicat, la B1 TV, că: „Există multe demersuri care se pot face. Contează foarte mult, de exemplu, demersurile pe care mediul de afaceri le face, pentru că unul dintre argumentele principale este legat de faptul că aderarea României la spațiul Schengen va fi un avantaj inclusiv pentru mediul de afaceri olandez din România”.

Bogdan Aurescu a mai precizat că Finlanda nu se opune intrării României în spațiul Schengen, decizie survenită ca urmare a demersurilor pe care diplomația română le-a făcut pe lângă partea turcă pentru susținerea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Citește și: Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen

Vot împotriva aderării la Schengen în Parlamentul olandez

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat joi, într-o declaraţie pentru AGERPRES, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru.

Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare.

Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.).

Citește și: Parlamentul olandez nu vrea ca România şi Bulgariei să intre în Schengen

Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a declarat Sophia in’T Veld.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...