Bolnavii de tuberculoză din Vrancea nu vor mai tremura de frig în saloanele Secţiei de Pneumoftiziologie. Clădirea, modernizată cu bani de la UE

Data:

Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani va fi, în următorii doi ani, reabilitată termic în cadrul unui proiect derulat cu bani europeni, circa 5,7 milioane lei. Cu ajutorul acestor bani clădirea va fi reabilitată termic, se schimbă instalația electrică și cea de încălzire și se vor pune pompe de căldură, care vor asigura din surse regenerabile circa 22 % din consumul de energie al clădirii.

Proiectul a pornit ceva mai greu, din cauză că nu s-au găsit spații pentru mutarea aparaturii și a bolnavilor, dar acum lucrurile sunt în linie dreaptă și reprezentanții Spitalului de Urgență speră că nu vor mai fi probleme. Cel puțin așa promit autoritățile.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional şi are o valoare de peste 5.7 milioane de lei:

  • valoarea totală eligibilă – 4,1 milioane de lei,
  • valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională – 3,5 milioane de lei,
  • valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 5,4 milioane de lei
  • valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului – 83.285 lei.

Conform planului de lucru, se doreşte implementarea unor măsuri de eficienţă energetică prin realizarea unor lucrări de reabilitare termică care să determine diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea clădirii, în condiţiile asigurării şi menţinerii climatului termic interior, prin limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior precum şi ameliorarea aspectului urbanistic.

Nu doar o simplă anvelopare

„Când spunem reabilitare termică, să nu vă imaginaţi că acea clădire va suferi numai o anvelopare. Sunt şi alte lucrări care vor fi făcute, mă refer la instalaţia electrică, instalaţia sanitară, la schimbarea tâmplăriei, acoperişului. Clădirile vor fi aduse la un stadiu de funcţionare aşa cum trebuie”, spun reprezentanții Consiliului Judeţean, care dețin clădirea în proprietate.

În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât şi în exterior. Se va instala o pompă de căldură aer-apă, care contribuie la necesarul total de energie termică utilizată la funcţionarea instituţiei. Totodată, se vor utiliza echipamente tehnologice, eficiente din punct de vedere energetic.

De asemenea, vor fi realizate lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde şi a lucrărilor de instalare a sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior.

După finalizarea proiectului, autoritățile promit că se va reduce cu minim 40% consumul anual de energie primară. Astfel, după implementarea măsurilor propuse în Pachetul Maximal de Măsuri, energia produsă din surse regenerabile va atinge un nivel de 22 % din totalul consumului de energie primară al clădirii reabilitate. Secția are o capacitate pentru 240 de pacienți și acolo lucrează 100 de medici, asistente medicale și infirmiere.

Saloanele insalubre, modernizate

Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean este o clădire tip bloc de patru etaje și s-a aflat în ultimii ani de mai multe ori în atenţia opiniei publice, după ce au apărut poze şi filmuleţe care ilustrau condiţiile improprii în care erau spitalizaţi pacienţii.

Practic, saloanele erau insalubre, pline de igrasie, paturile bolnavilor pătate de sânge şi urină. Din cauza frigului din secție, bolnavii erau nevoiți să se încălzească cu radiatoare aduse de acasă, iar grupurile sanitare erau infecte.

Potrivit directorului Spitalului de Urgenţă, clădirea în care se află Secţia TBC a fost dată în folosinţă în anul 1986 şi este cea mai mare secţie din tot spitalul. În cei 35 de ani de funcţionare, nu s-a intervenit deloc la imobil.

„Nu am reuşit acolo să schimbăm nimic, pentru că aşteptăm acest proiect cu fonduri europene pentru a putea să intervenim major. Ceea ce nu se poate cu fonduri europene, facem noi, adică vom aduce spaţiile de cazare, cele 26 de saloane, la standarde ridicate. Vom igieniza spaţiul, vom dota spaţiul cu paturi noi, cu mobilier nou, pentru că în acea secţie nu este nevoie de aparatură sofisticată”, a precizat directorul Constantin Mîndrilă.

Ce prevede proiectul

Prin intermediul acestui proiect vor fi sprijinite activități specifice realizarii de investiții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, respectiv:

  • izolarea termică a fațadei – parte vitrată (înlocuirea tâmplărie exterioare existente, inclusiv a acceselor);
  • izolarea termică a perețiilor exteriori si a soclului cu polistiren extrudat ignifugat de exterior de 10 cm grosime;
  • bordarea golurilor tâmplăriei cu polistiren extrudat ignifugat de 3 cm grosime;
  • izolarea termică a planșeului peste subsol;
  • sporirea rezistenței termice a terasei peste valoarea de 5,00 m2k/W prevăzute de norme, inclusiv hidroizolarea acesteia;
  • înlocuirea instalației de distribuție între punctul de racord (unde se va monta pompa de caldură) și planșeul peste canal termic, inclusiv izolarea termică si montarea de robineți de presiune diferențială la baza coloanelor pentru autoreglarea termohidraulică a rețelei;
  • înlocuirea cu corpuri de încălzire cu radiatoare din aluminiu în grupuri sanitare și spatii depozitare și ventiloconvectoare carcasate de pardoseală/perete în rest;
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu;
  • înlocuirea și mărirea randamentului sursei de căldură și a traseelor de distribuție prin racordarea instalațiilor de încălzire și apă caldă de consum la sistemul propriu de distribuție a energiei termice în clădire;
  • reabilitarea si modernizarea sistemelor de climatizare, ventilare naturală si ventilare mecanică;
  • reabilitarea și modernizarea instalației de iluminat;
  • lucrările de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea obiectivelor proiectului;
  • lucrări conexe.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Stefan Borcea
Stefan Borcea
Ștefan Borcea are o experiență de 25 de ani în presa scrisă și televiziune. A debutat la în 1995 la Ziarul „Milcovul” din Focșani, iar după opt ani a schimbat condeiul de redactor cu microfonul de reporter la postul local „Diplomatic TV”, pentru care a lucrat cinci ani. A mai fost angajat al rețelei „Realitatea TV”, redactor șef al săptămânalului „Ziarul Tău” iar din anul 2009 scrie neîntrerupt pentru cotidianul „Adevărul”, al cărui angajat este.
1 COMENTARIU
  1. Bolnavii de tuberculoză nu vor mai tremura de frig în saloanele Secţiei de Pneumoftiziologie. Clădirea va fi modernizată cu bani de la UE - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania

    […] Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean este o clădire tip bloc de patru etaje și s-a aflat în ultimii ani de mai multe ori în atenţia opiniei publice, după ce au apărut poze şi filmuleţe care ilustrau condiţiile improprii în care erau spitalizaţi pacienţii. Practic, saloanele erau insalubre, pline de igrasie, paturile bolnavilor pătate de sânge şi urină. Din cauza frigului din secție, bolnavii erau nevoiți să se încălzească cu radiatoare aduse de acasă, iar grupurile sanitare erau infecte. Mai multe detalii despre acest proiect puteți citi în materialul publicat de presshub.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...