BOTOȘANI – Gaură de milioane de euro cu o afacere de familie

Data:

♦ O evaziune fiscală uriaşă a fost descoperită după 10 ani şi a fost posibilă printr-o afacere de familie şi o filieră de samsari.

Doi oameni de afaceri din Botoșani și un gălățean au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, sub acuzația de evaziune fiscală, după o afacere cu carcase de vită, în urma căreia s-ar fi făcut deduceri ilegale de TVA în valoare de aproape trei milioane de euro. Dosarul penal deschis pe numele celor trei a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Galați, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Afacerea s-ar fi derulat prin intermediul unei firme din satul Roșiori, comuna Răchiți, timp de zece ani, însă a implicat și zeci de țărani din județul Galați. Filiera a făcut obiectul unor anchete care au bătut pasul pe loc la autoritățile judiciare din Botoșani ani de zile. La inițiativa Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a redeschis dosarul, pe care l-a trimis, zilele trecute, în judecată.

Afacere cu implicaţii grave

Afacerea, care ar fi presupus un mecanism infracțional complex, a implicat samsarii de vite din județul Galați, schema având ca rezultat, în opinia anchetatorilor gălățeni, o rezoluție infracțională cu consecințe deosebit de grave, nu doar din punct de vedere al prejudiciului, dar și al complexității și întinderii tentaculelor. Cantități apreciabile de carne de vită, comercializată în carcase, în valoare de peste 122 de milioane le lei, pentru care ar fi trebuit achitată taxă pe valoarea adăugată – TVA – în valoare de aproape 14 milioane de lei, ar fi făcut obiectul tranzacțiilor suspecte. Mai mulți samsari, pe numele cărora se făceau plăți, au fost deja condamnați în baza unor acorduri de recunoaștere, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Acum a venit rândul celor doi botoșăneni, Raluca T. și Dragoș A., respectiv administratorul firmei și șeful serviciului de aprovizionare din cadrul firmei, soră și frate, precum şi gălățeanului Gică H., considerat a fi omul de încredere al acestora. De altfel, anchetatorii bănuiesc că acesta din urmă ar fi intermediat de fapt relațiile dintre oamenii de afaceri botoșăneni și crescătorii de vite din Galați. În cazul lor, investigațiile au fost finalizate abia anul acesta, când cei trei au fost trimiși în judecată, la începutul acestei luni, sub acuzațiile de evaziune fiscală în formă continuată în variantă agravată și, respectiv, complicitate la această infracțiune.

Articolul integral poate fi citit pe MONITORUL DE BOTOȘANI.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...