BOTOȘANI: Liber la mutilat rezervaţii naturale

Data:

Surpriză uriaşă în scandalul privind construcția unui dig într-o rezervație naturală. După mai bine de un an de la declanșarea scandalului, care a avut ecouri inclusiv la nivel național, magistrații Judecătoriei Dorohoi au anulat, în primă instanță, sancțiunile aplicate de comisarii de mediu, dar și de către cei de la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR). Deocamdată, sentințele nu au fost motivate, dar la mijloc ar fi vorba de un viciu la întocmirea procesului verbal de sancționare. Deciziile judecătorilor nu sunt definitive și pot fi contestate cu apel la Tribunal.

În fapt, în luna mai 2021, comisarii de la Garda de Mediu au constatat că în rezervația naturală Turbăria Dersca, protejată prin lege, a fost construit un dig, fără acte de reglementare din punct de vedere al mediului. Lucrările de construcţie au fost realizate cu materiale rezultate din construcţii şi demolări (n.r. – căzătura rezultată în urma reparaţiei a 20 de km de drumuri comunale), cât şi cu pământ. Ajunși la fața locului, comisarii de mediu au constatat că lucrările se desfăşurau cu angajaţi din cadrul Primăriei Lozna şi cu utilaje din cadrul Primăriei, o parte din teren aparținând Primăriei Lozna. Doar că primarul comunei, Viorel Lozneanu, a invocat din start că terenul cu pricina ar fi proprietatea lui personală, nicidecum a primăriei, iar lucrările le-a efectuat în nume propriu.

„Eu am titlu de proprietate pe teren. Eu am cumpărat. Dumnealor spun că este în aria protejată, eu spun că nu este. O să demolez dacă trebuie să demolez. Mă supun legii. Dar, eu zic că am încercat să fac ceva bun. Se întâmplă un incendiu, nu are pe unde intra maşina de pompieri. Aşa are pe unde. Nu aveai de unde scoate apă”, a spus atunci primarul Viorel Lozneanu.

Serie de controale

Au urmat o serie de controale în lanț, inclusiv de la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), dar și Inspectoratul de Stat în Construcții, scrie Monitorul de Botoșani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...

Necrolog pentru un om bun

Joi dimineață, la prima oră, am aflat că a...

Ziare.com: Dovezile că Răzvan Savaliuc și Lumea Justiției s-au conectat la banii lui Vanghelie

Jurnalistul Răzvan Savaliuc și Lumea Justiției au fost „mufați”...