duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateBOTOȘANI - Morga spitalului dă pe dinafară

BOTOȘANI – Morga spitalului dă pe dinafară

Situaţie fără precedent la morga Spitalului Judeţean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Decesele provocate de Covid şi nu numai, au făcut ca 23 de morţi să fie înghesuiţi într-un spaţiu destinat pentru nouă. În aceste condiții nici nu se mai poate vorbi de spaţii speciale pentru morţii de Covid şi ceilalţi.

Potrivit angajaţilor unităţii sanitare, imaginea de sâmbătă din morga Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) era una de-a dreptul dezolantă. Nu mai puţin de 23 de cadavre, persoane decedate cu sau fără Covid, erau depozitate în aceeaşi încăpere, în care există un frigider pentru doar nouă persoane. Trupurile neînsufleţite care nu au mai avut loc în frigidere au fost depuse pe mese speciale sau chiar pe tărgi, până au fost revendicate de familii. Procedura de preluare de către familii este îngreunată, însă de legislaţie, care nu dă dreptul aparținătorilor să ia morţii acasă în timpul zilei de duminică, astfel că morga se aglomerează extrem de mult în acest interval de timp.

„Din cauza acestei pandemii numărul de decese a crescut foarte mult”

„Din păcate aceasta este realitatea în momentul de faţă. Cu sprijinul şi binevoinţa doamnei doctor de la anatomie patologică acum se eliberează decedaţii şi sâmbăta, cu condiţia să fie la 24 de ore de la deces. Legilsaţia spune că anatomia patologică lucrează de luni până vineri, noi am reuşit să obținem şi sâmbăta. Acum, din cauza acestei pandemii numărul de decese a crescut foarte mult şi se întâmplă şi astel de situaţii. Noi încercăm, pe cât posibil, să respectăm demnitatea pesoanei decedate şi cadavrele sunt depozitatea în condiţii decente”, a spus economista Doina Caba, managerul SJU Mavromati.

Luni dimineaţă zeci de sicrie puteau fi văzute la cele două intrări ale morgii spitalului, unde familiile veneau să îşi ia morţii, iar maşinile mortuare intrau, pe rând, în parcare, după ce aşteptau în coloană la intrarea în spital.

Conducerea spitalului spune că se încearcă identificarea unui spaţiu în care să poată fi adusă o unitate frigorifică mai mare pentru depozitarea mai multor cadavre şi astfel să se extindă capacitatea morgii, care este, de altfel, cea mai mare din judeţ, titrează MONITORUL DE BOTOȘANI.

Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE