BOTOȘANI – Zeci de mii de lei cheltuiţi de parlamentari fără justificare

Data:

Zeci de mii de lei sunt cheltuiți lunar de parlamentarii botoșăneni, fără nici o justificare. Este suficient ca deputatul X sau senatorul Y să meargă la secretariat și să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să invoce faptul că banii s-au dus pe diferite cheltuieli de organizare, fără să fie nevoiți să justifice sumele cu chitanțe, bonuri sau diverse facturi. Și nu este vorba de o sumă modică, ci de aproape 3.000 de euro lunar, adică vreo 10 salarii minime pe economie.

Astfel, fiecare parlamentar beneficiază lunar de 28.080 de lei sumă forfetară, pentru funcționarea Cabinetului Parlamentar. Acești bani pot fi cheltuiți 100% pe salariile colaboratorilor, dar e și un pasaj în lege care permite parlamentarului să ia maximum 50% din bani (adică 14.040 lei), conform unei declarații pe proprie răspundere, în care ei spun că au cheltuit suma de 14.040 lei pe  „contravaloarea cheltuielilor pentru furnituri de birou și materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaților, transport în circumscripția electorală (carburanți, lubrifianți, taxi etc.), materiale de curățenie și întreținere”.

Situația „deconspirată” de un politician independent

Situația a fost „deconspirată” de un politician independent, Cornel Zainea, care în urmă cu câteva luni a cerut de la cele două camere ale Parlamentului informațiile oficiale cu situația pe fiecare parlamentar în parte în privința sumelor primite pe baza declaraților pe proprie răspundere. Iar cifrele sunt amețitoare.

Practic, dacă ar fi să ne referim numai la parlamentarii din județul Botoșani, potrivit informațiilor publicate de Cornel Zainea, cei șase deputați și trei senatori din circumscripția Botoșani au ridicat, numai în prima jumătate a acestui an, suma totală de 670.843 de lei.

Senatori de la PSD şi AUR pe primele doua locuri

În top, pe locurile I și II, dar la egalitate, figurează senatorii Lucian Trufin (PSD) și Dorinel Cosma (AUR), care ar fi primit lună de lună suma maximă de 14.040 de lei, beneficiind per total de echivalentul a 16.848 de euro. Pe locul III se clasează deputatul PNL, Costel Șoptică, care ar fi ridicat și el suma totală de 84.104 lei, adică circa 16.821 de euro.

Apoi, urmează deputatul AUR Lucian Feodorov, în dreptul lui fiind menționată suma de 83.999 lei, care reprezintă 16.800 de euro.

Pe locurile V și deputații PSD Dan Șlincu și Marius Budăi, care, potrivit tabelelor întocmite de Cornel Zainea, ar fi ridicat câte 82.893 și respectiv 72.794 de lei, deși ultimul a deținut și funcția de secretar al Camerei Deputaților și a ridicat cu mai bine de 10.000 de lei mai puțin decât colegul său de partid.

Ultimele trei locuri sunt ocupate de deputatul USR Andrei Iulian Drancă, cu 67.748 de lei, deputatul PSD Alexandra Huțu, cu 61.826 lei (n.r. – care a preluat mandatul abia în luna februarie a.c.) și senatorul PNL Cristian Achiței cu 48.999 de lei.

Deși reporterii „Monitorul” au încercat să obțină în cursul zilei de duminică (n.r. – 7 noiembrie a.c.) mai multe puncte de vedere de la parlamentarii botoșăneni, în legătură cu sumele prezentate, niciunul dintre senatori sau deputații contactați telefonic nu au răspuns. Prin urmare, pe ce s-au dus exact aceștia bani, este greu de spus atât timp cât nimeni nu este obligat să justifice cu documente sumele ridicate.

Materialul integral poate fi citit pe MONITORUL DE BOTOȘANI.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related