Brașovenii din zonele periferice, terorizați de creșterea numărului de urși

Data:

Mărturii exclusive probate cu filme și fotografii, publicate de G4Media, care arată că brașovenii din zonele periferice sunt terorizați de creșterea numărului de urși.

Două zone diferite de la marginea Brașovului se confruntă cu aceeași problemă: oamenii stau baricadați în case de teama animalelor. Se sună înainte de a ajunge acasă, pentru a vedea dacă drumul este liber, nu se mai pleacă decât cu mașinile, iar noaptea totul este baricadat urmând ca dimineața să se evalueze pagubele. Se simt neajutorați în această stare de asediu, deoarece jandarmii care vin în urma apelurilor la 112 completează cel mult un formular, iar de la primărie nu au niciodată niciun răspuns.

”Doamnă, am ajuns acasă, dar ursul e pe partea cealaltă a ușii!”

O brașoveancă locuiește în zona hotelului Belvedere, pe drumul ce duce spre Poiana Brașov.

”În momentul ăsta, pentru că toate lumea se ferește, sunt mai mulți urși decât oameni pe stradă. Efectiv e de-a dreptul dramatic, nu se pune problema de a ieși și de a te plimba pe stradă. Nu sunt o mimoză, sunt un om care am făcut jogging dimineața și seara, sunt om al muntelui, am locuit la casă, aproape de pădure, dar acum e prea mult.

Contactul nostru cu urșii e zilnic. Aproape în fiecare zi am sunat la 112. E apa-n piuă. Sun la 112, operatoarea mă întreabă <sunteți în pericol iminent?> <Doamnă, am ajuns acasă, dar ursul e pe partea cealaltă a ușii. Sunt în pericol iminent sau nu?!>.

Vin jandarmii, fac o hârtie, câte-o dată fac proces verbal, altă dată nu. Au o lanternă în dotare. Bagă lanterna în ochii ursului, ăsta e nivelul. Nu au niciun fel de dotări. Se uită în jur, fac un document, pornesc sirena și pleacă. E o risipă de forțe, de bani, nu se întâmplă nimic. Acum se urcă ursul în copac, e la un metru de mine. Nu se întâmplă nimic, mâine o luăm de la capăt”, povestește femeia, pentru G4Media.

Luni, o vecină de-a ei a fost atacată de urs în propria mașină.

”Noi, vecinii, ajungem seara casă și ne sunăm <ai ajuns acasă, vezi că e ursul pe stradă>. Să te deplasezi cu alt mijloc de locomoție decât mașina nu se pune problema. Noi avem adidași în mașină, când ne dăm jos din mașină să putem fugi până în casă. Îți dezvoltă simțuri această problemă.

Deschizi portiera și asculți prima dată, recunoști foșnetul, simți… Avem la ușa de la intrare un spray de urși. Vecina mea nu era acasă când am ajuns, la un moment dat sună telefonul, și urlă spunând că e atacată în mașină de urs…”, spune brașoveanca.

Articolul integral, pe G4Media!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related