A demisionat Vasile Dîncu. Nu mai poate colabora cu Iohannis

Data:

spot_img

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat din guvern, luni. Acesta a creat un scandal diplomatic după ce a declarat, într-un interviu tv, că singura cale de rezolvare a războiului ar fi ca Ucraina să renunțe la o parte din teritorii și să negocieze cu rușii.

„Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a transmis politicianul.

Citește și: Câte gafe trebuie să mai facă Dîncu pentru a fi remaniat?

Declarația care a supărat SUA, Ucraina și pe Klaus Iohannis

Ministrul Apărării a declarat într-o intervenție la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua” și „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

La acel moment, Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre, a explicat pentru PRESShub de ce au fost controversate declarațiile recente ale ministrului Apărării, Vasile Dîncu, privind războiul din Ucraina.

„Este o problemă de responsabilitate: nu vorbim despre negocierea unor teritorii ca simple bucăți de teren, vorbim de oamenii care locuiesc în acele locuri. Iar acei oameni, ucrainenii, sunt ferm hotărâți să nu cedeze teritorii.

Altcineva să negocieze în numele Ucrainei, în absența Ucrainei, ar deschide multe probleme. Inclusiv istorice, România ar trebui să știe mai bine că nu e în regulă ca alte state să decidă asupra populației și teritoriilor din Estul Europei, așa cum s-a întâmplat în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii. Americanii susțin că nicio negociere nu va avea loc fără Ucraina”, a explicat Iulia Joja.

Citește și: Expertul în securitate Iulia Joja: „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA”

Klaus Iohannis, ironic cu Vasile Dîncu: „Unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei”

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis ministrului Apărării, după declarația sa legată de Ucraina și negocierile cu rușii, să citească mai frecvent revista presei.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm ideea cu toţii că doar Ucraina va decide când şi cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, este poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii”, a declarat Klaus Iohannis.

Ulterior, și Nicolae Ciucă, întrebat dacă îi cere demisia lui Vasile Dîncu, a menționat că îl așteaptă să revină în țară.

„Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui și va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Citește și: Vasile Dîncu, după ce a supărat SUA, Ucraina și pe Iohannis: E o montură useristă

Dîncu nu știa partenerii din NATO

Aceasta nu a fost singura gafă a lui Vasile Dîncu din poziția de ministru al Apăririi. Demnitarul a declarat la Digi24 că Austria este una dintre puținele țări din NATO ce mai are armată obligatorie.

În realitate, Austria nu este parte a NATO, organizație din care România face parte și cu care colaborează militar, iar premierul acestei țări a anunțat chiar în mai anul acesta că nu are de gând să adere la NATO, așa cum vor Finlanda și Suedia.

„Sigură că sunt țări, Austria, de exemplu, care este o țară modernă, face parte din NATO și are un sistem de armată obligatorie. Dar este o excepție aproape în zonele noastre. Sigur, este și o țară cu populație mică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Viena și-a declarat „neutralitatea perpetuă” după Al Doilea Razboi Mondial.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...