Mircea Cărtărescu, premiat la cel mai important târg de carte de limbă spaniolă din lume

Data:

Scriitorul și eseistul român Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL 2022 pentru literatură în limbi romanice acordat la Târgul International de Carte de la Guadalajara, a anunțat, luni, Antonio Sáez Delgado, purtătorul de cuvânt al juriului, în Mexic.

Premiul, dotat cu 150.000 de dolari, va fi decernat pe 26 noiembrie, la deschiderea celei de-a 36-a ediții a Târgului Internațional de Carte din Guadalajara (FIL), considerat cel mai important eveniment literar din lume în limba spaniolă.

Citește și: FOTO+VIDEO Prefectul PSD Toni Greblă și omul lui Sorin Cîmpeanu, alături de Simion, când liderul AUR a fost huiduit

Scriitorul va fi prezent la ceremonia de inaugurare a târgului și va trebui să ofere cel mai important discurs, în limba în care scrie, limba română.

Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidați, scriitori în șapte limbi, „pentru proza ​​sa imaginativă și uluitoare”, a explicat Sáez Delgado, la o conferință de presă în orașul Guadalajara, potrivit Swiss.info.

Juriul a considerat că românul „este un scriitor polivalent, cu un stil maximalist, care este pe deplin introdus în tradiția literaturii mondiale, chestionându-și cititorii din întreaga lume dinspre oniric și existențial”.

Juriul a fost format din Lorena Amaro Castro, din Chile; Marco Belpoliti, din Italia; Javier Guerrero, din Venezuela; Maria Eunice Moreira, din Brazilia; Oana Sabo, din România; Antonio Sáez Delgado, din Spania, și Laura Scarabelli, din Italia.

Mircea Cărtărescu este al doilea scriitor român care căștigă acest mare premiu, după Norman Manea în 2016.

Mircea Cărtărescu: FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase premii literare care există

„Eram pe aeroportul din Bilbao, la coada pentru predarea valizelor, când sună cineva pe mobil. Nu doar că nu cunoșteam numărul, dar prefixul țării mi-era și el necunoscut.

”Eh, nu răspund”, mi-am zis, cine să mă sune pe mine din străinătate? Dar țârâitul persista, așa că până la urmă am răspuns, foarte îndoit, căci o mai pățisem cu numere din astea.

”Monsieur Cartarescu?” aud în receptor, și răspund ca în transă: ”Oui…” Iar doamna continuă în franceză foarte repede, bruiată de rumoarea aeroportului.

N-am înțeles ce voia să-mi spună decât după ce mi-a repetat de câteva ori: sunteți câștigătorul premiului FIL de la Guadalajara, în Mexic, de unde eram și sunat! Mi-a dat apoi pe altcineva care mi-a dat detalii în englezește, apoi am vorbit cu o doamnă care vorbea românește. Eram foarte obosit, zgomotul era paroxistic, totul se-nvârtea cu mine.

Și mai ales eram uimit de veste: FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Am fost la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere.

Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialitățile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulți alții”, a scris Mircea Cărtărescu, după aflarea veștii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related