București: Celebra clădire de pe strada Visarion 8, construită în urma cu circa 100 de ani după planurile arhitectului Berindei, a dispărut furată bucată cu bucată

Data:

Aceștia și-au manifestat tot timpul dorința de a demola clădirea și a construi un bloc în loc, însă nu au primit aprobările necesare de la Primăria Capitalei, deoarece imobilul face parte din ansamblul monument istoric „Lascăr Catargiu” și este zonă protejată.

Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și Inspectoratul de Stat în Construcții au fost tot timpul spectatori și nu au luat nicio masură reală pentru protejarea clădirii.

2007

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun ca au adus anul trecut la cunoștința proprietarilor prevederile ce țin de executarea lucrarilor de construire/desfintare, dar nu ii pot amenda pe fiindca nu au atributii legale.

Prin adresa nr. 1586/C/20.03.2017, reprezentanții Poliției Locale au adus la cunoștința proprietarului imobilului, prevederile ce țin de executarea lucrărilor de construire/desființare prevăzute de Legea nr. 50/1991 – republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și condițiile și documentele necesare obținerii unei autorizații de construire în regim de urgență pentru punerea în siguranță a imobilului. Precizăm că, prin adresa nr. 41116/04.09.2017 s-a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții verificarea acestui caz, precum și dispunerea măsurilor ce se impun, deoarece reprezentanții direcției de control din cadrul Poliției Locale nu sunt abilitați în aplicarea prevederilor acestei legi. Având în vedere că ulterior imobilul a fost înstrăinat, Direcția Control a adus la cunoștință și noului proprietar al imobilului, prevederile ce țin de executarea lucrărilor de construire/desființare prevăzute de Legea nr. 50/1991,

se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei.

2008

Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții spun că după sesizarea Primăriei au făcut verificări și au dispus punerea în siguranță a imobilului, însă acesta a dispărut.

„În baza expertizei tehnice prezentate de proprietar, expertiză tehnică elaborată de un expert tehnic MDRAP, a documentației cadastrale şi a extrasului de carte funciară a imobilului precum şi a constatărilor din teren, a fost întocmit un act de control. Având în vedere prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea in construcții, republicată, prin actul de control încheiat în prezența proprietarului imobilului s-a dispus acestuia următoarea măsură: ”Proprietarul imobilului din strada Visarion nr. 8, sector 1, Bucureşti va întreprinde toate măsurile legale în vederea punerii în siguranță a tuturor construcțiilor aflate pe amplasament, evidențiate în expertiza tehnică, astfel încât acestea să nu pericliteze viața trecătorilor din zonă şi deteriorarea imobilelor învecinate,” se arată în răspunsul transmis de ISC.

2009

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că proprietarii nu au depus nicio documentație de urbanism pentru edificarea unei noi construcții pe teren sau pentru emiterea autorizației de demolare.

2012

 

Totuși, pe 20.10.2017, pentru această adresă, Alexandru Iordache, în calitate de beneficiar, a cerut un certificat de urbanism de informare, dar pe site-ul Primăriei Capitalei nu se dau mai multe detalii despre ce dorește să construiască acolo.

2018

Un alt certificat de urbanism a fost cerut și pe 24 februarie 2016 pentru desființare și reconstrucție, de firma Smart Real Concept Invest, însă pe site-ul Primăriei Capitalei nu sunt date mai multe detalii.

 

Cum a dispărut casa de pe strada Visarion 8

În urma cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era întreagă, chiar bine întreținută. Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe fațadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar autoritățile au intervenit și au oprit lucrările care se desfășurau ilegal. După acest episod, casa a rămas fără acoperiș, însă fațada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet bucăți din clădire au început să dispară. Anul trecut, din frumoasa casa mai era doar un zid. Anul acesta a dispărut și acesta, iar terenul a fost curățat.

2018

Fiindcă au cerut autorizație de demolare în mai multe rânduri și nu au obținut, proprietarii au scos-o la vânzare pentru suma de 3 milioane de euro, în 2010. Atunci a fost făcut public și faptul că Primăria sector 1 și Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiască un bloc de 5 etaje. Documentația de urbanism este aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, deși legea prevede acest lucru. Între timp documentația a expirat.

2018

În 2014, proprietarii au venit la Primăria Capitalei și au cerut permisiunea de a construi un bloc cu 5 etaje, proiectul fiind discutat la Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei. Membrii Comisiei de Urbanism au spus atunci că, întrucât proprietarul a lăsat în paragină clădirea istorică, până aceasta a dispărut, ca în mod evident, să poată construi o clădire mai mare, acesta ar trebui obligat să reconstruiască clădirea veche.

2018

ONG-urile și presa au adus la cunoștința autorităților starea deplorabilă în care se află casa, însă nimeni nu a luat nici o măsură concretă să o protejeze.

De exemplu, în 2009, violonistul Alexandru Tomescu, îmbrăcat în negru, cânta Allemanda de Bach la un Stradivarius, pe trotuarul din fața casei de pe strada Visarion numărul 8 pentu a atrage atenția asupra situației în care se află clădirea.

 

Foto: Catiușa Ivanov

4 COMENTARII

  1. Banii, banii, banii , banii… de ce sa nu distrugem centrul istoric si cultural identitar care atesta linia urbanistica a orasului, istoria arhitecturii si a realizarilor aristrocratiei romanesti pentru a mai ridica un kitch..Dar ce bani apoi..la ce pret se vor vinde in zona ultracentrala , stradal..apartamente de lux ca dimensiuni, dar potrivit in zona ca arhitectura si urbanism ca plopul in lan. Daca s-ar respecta o candva lege a patrimoniului, ar trebui sa refaca cladirea integral, planurile arhitecturale existand. .si daca se doresc specialisti in reconstructie se poate reface cladirea in toata splendoarea ei originala…care istoric si patrimonial valoreaza real identitar mult mai mult decat cateva apartamente pentru prezent si viitor ..Dar nu atatia bani cat daca ridica in kitch, proprietarul va castiga din vanzarea de apartamente. Da un alt arhitect va bifa o cladire in zona istorica..wow. Si cum totul azi se rezuma la bani si modern ce nevoie mai avem de identitate , de cultura, de istorie, de urbanism….cu mandrie noi daramam tot. De vina sunt in principal toti functionarii statului care nu reglementeaza si nu respecta absolut nimic . Si pentru ei e valabil banul azi, dovada ca s-a emis un certificat de urbanism in care se poate construi un P+ 5 etaje..in locul unei cladiri de patrimoiu cultural si nu au amendat proprietarii pentru distrugerea edificiului unic. si sa ii oblige sa refaca in integralitate monumentul distrus….sau asimilata unei crime..pentru ca asta este distrugerea unei dovezi identitare..reprezentative prin existenta si istorie. Dar Ministerul Culturii de ani de zile au avut numai non valori umane lideri distrugand cat au putut, nu au salvat nimic, au pus eventual piedici. Asociatia Arhitectilor doarme sau are alte afaceri. Primaria Capitalei are alte „monumente” la urbanism complet lipsite de orice minime cunostinte dar cu diploma si relatii care ii sustin, au posturi si bani personali fara nici un legatura cu veniturile ca functionar public..asa ca semneaza orice ..sau emit ce considera ca le este bine lor ..orasului nu conteaza.Si da romanii sunt antiromani daca pot scoate un ban in plus din asta ..banul, banul , banul azi rapid conteaza… Vedeti si cladirea din spate, dovada ca merge si asa..cui ii pasa..bani sa iasa. Constiinta, tara , urbanism , istorie ..identitate…niste comunisme..niste prosti vechi . ..

  2. Demolarea unei cladiri de patrimoniu, conform art. 26 al Legii 50, este infractiune. Se prevad si sanctiuni cu amenda penala si/ sau inchisoare, dupa gravitatea faptei. Primaria si politia locala nu au competenta in aplicarea sanctiunilor penale. Trebuiau sa sesizeze organwle de cercetare penala. Nai exista si un organism numit Politia Monumentelor istorice Evident, depinde si cine e in discutie si la ce nivel ajung firele acestei afaceri. Suntem in Romania si exusta multe personaje care nu pot fi deranjate. Brusc, legea da cu virgula… nu avem proceduri… s a pierdut documentul… nu avem martori etc etc… toata gama de scuze jenante …

  3. Din pacate, nu numai in Bucuresti au loc asemenea orori urbanistice, ci si in celelalte orase din provincie, nepasarea si invarteala, a pus stapanire pe edilii oraselor. La Campulung-Arges, vechi cladiri monument istoric, sunt lasate in paragina, sunt scutite de impozite dar, proprietarii nu au posibilitati financiare pentru a le renova, interventie din partea statului, lipsa.

  4. este CLAR ca autorii morali ai disparitiei vilei sunt proprietarii ,speram sa vedem deschis dosarul penal si sa ii vedem la puscarie !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primul tanc Leopard 2 a fost trimis deja în Ucraina. Primul pas a fost făcut de Canada

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

Cei trei de la SGG care primesc 3500 de euro/lună pentru patru ședințe

Secretariatul General al Guvernului a avut anul trecut trei...

Nicușor Dan: Este important ca noi să ne păstrăm zona istorică, pentru ca Bucureştiul să existe pe harta turistică

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, va ataca luni în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia edilului ar putea da undă verde ridicării unor blocuri între clădirile vechi.

Cum arată cel mai mic oraș din Constanța, unde preotul are ieșiri despotice în fața libertății de exprimare: Căruțe pe străzile aproape pustii, bibliotecă...

Orașul Negru Vodă din județul Constanța, desemnat oraș în urma unei campanii de “urbanizare” pe hârtie din timpul ultimilor ani ai regimului comunist, a coborât sub pragul de 5.000 de locuitori, înregistrând puțin peste 4.600 de oameni la recensământul din 1 decembrie 2021. Reporterii Info Sud-Est au vizitat localitatea pentru a vedea cum arată cel mai mic oraș din județ în 2023.