Bugetul pe 2023, „echilibru” între minciunile privind creșterea veniturilor și scăderea cheltuielilor

Data:

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Invitat azi în Arena PRESShub este Marius Vasiliu, analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR.

Legea bugetului, un simulacru și la dezbaterile publice, și la avizare, și la adoptare. Măcar de ar fi fost un buget serios, cu cifre reale și nu unul mincinos. Dar să vă dau și explicațiile (nu vorbim despre decizia politică sau despre oportunitatea unor alocări, etc, care vor avea întotdeauna o urmă de subiectivism).

Două lucruri n-am reușit să înțeleg în cariera mea de funcționar public, de multe ori la cel mai înalt nivel, mai ales din 2019 încoace: 1. declarațiile categorice ale politicienilor, nenuanțate, care-i pun în postura penibilă mai devreme decât s-ar aștepta; 2. seninătatea cu care politicienii mint, dar la modul nesimțit, fără vreo jenă.

În cea de a doua situație se încadrează și bugetul lui Ciucă și Câciu pentru 2023. Este de fapt un buget pentru anul 1984, când în distopia lui George Orwell era introdusă noua limbă în care sensul cuvintelor era invers: minciuna era adevăr, scăderea era creștere și creșterea scădere.

Doar în termenii ăștia te poți uita pe cifrele generale ale bugetului. Deși, când faci o comparație între execuția bugetare pe 2022 și propunerile pentru 2023, constați creșteri substanțiale la cheltuielile salariale, la bunuri și servicii sau la dobânzile la împrumuturile guvernului pentru a susține risipa banului public, guvernanții noștri minune mint senini că acestea scad.

Pentru asta se folosesc de artificiul raportării la un PIB pe care-l umflă prin taxe mai mari pe muncă și pe profitul IMM-urilor, dar și supraestimând încasările (o zice și Consiliul Fiscal).

Dar de ce mint? E evident. De ce își permit s-o facă la modul ăsta sfidând evidența și bunul simț?

Pentru că de-a lungul timpului au creat aparența că bugetul este o chestiune doar pentru specialiști, ceva foarte tehnic și greu de înțeles. Pentru unii dintre ei, niște siniștri semidocți, chiar este. Doar că nici așa n-au nici o jenă să țină fuduli prelegeri din punctaje memorate.

Oricum, chiar nu e rocket science. Îți trebuie ceva timp să citești toate cifrele; sau să fie în fișa postului (cazul meu). În plus, nu e nimic de interpretat: doar de comparat cifrele – mai mare, mai mic, scăderi și cam atât.

„Armetică”, cum i-ar zice nea’ Paul Stănescu.

Și doar un exemplu ca să vă convingeți singuri că creșterile lui Nicu și Marcel sunt mincinoase, dar și că e suficientă „armetica”: chiar în Raportul sinteză pentru bugetul pe anul 2023 se menționează că pentru a putea avea bani de investiții este nevoie de reforme ale cheltuielilor.

Așa că este un buget echilibrat, cum zice Câciu, doar între minciunile cu privire la creșterile de venituri și cele cu privire la scăderile de cheltuieli. (Mai multe detalii aici).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...