Buzăianu și Zamfir, amendați cu 10.000 de lei de CNA pentru că au vorbit „prea mult” despre plagiatul lui Bode

Data:

spot_img

Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir au fost audiați și amendați de CNA, după ce au fost reclamați de o persoană supărată că cei doi au vorbit „prea mult” despre plagiatul lui Lucian Bode, în emisiunea lor.

Consiliul a sancționat B1 TV cu 10.000 de lei pentru 24 de ediţii „Bună, România”, difuzate pe parcursul a trei luni. Toate despre ministrul de Interne Lucian Bode. 

Ediţiile au vizat trei mari teme care l-au implicat pe Lucian Bode: eşecul Schengen, achiziţia de autoturisme BMW pentru Poliţia Română şi acuzaţiile de plagiat. 

Cine controlează televiziunile. Petele din CV-urile membrilor CNA | Campanie Integritate pe bune

„După 24 de ediţii nu ai cum să rămâi cu o părere nici neutră, darămite… Nici nu-şi propune nimeni să fie una pozitivă, dar să fie una echilibrată. Nimeni nu trebuie să iubească un om politic, nu trebuie să-l urască, doar să îşi formeze propria opinie”, a spus Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, cel care a propus amendarea postului B1 TV pentru atacurile la Bode, potrivit Pagina de Media.

Ce spune CNA că au greșit moderatorii

După ce au vizionat fragmente din 24 de ediţii „Bună, România”, membrii CNA au susținut că realizatorii au încălcat trei articole din legislaţia audiovizuală: 

  • trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
  • asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
  • prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

„La finalul a 24 de ediţii, nu cred că art 67 este îndeplinit. Articolul cu privire la obligativitatea de a menţiona în fiecare emisiune că l-au sunat pe cel la care fac referire. Art 64(1) a, asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”, a explicat Valentin Jucan. 

Citește și: Cine controlează televiziunile. Ramona Sorescu, de la comunicare pentru PSD la CNA

Cine a reclamat

Cazul a ajuns pe masa Consiliului Național al Audiovizualului ca urmare a unei sesizări primite în 20 decembrie, ce a vizat mai multe ediţii ale emisiunii. CNA a întocmit rapoarte de monitorizare, iar marţi a ajuns şi la partea de vizionări şi discuţii cu realizatorii emisiunii. 

Radu Buzăianu: Sigur că s-a vorbit mult. Dar asta spune ceva despre el.

„Simt că trebuie făcute niște precizări. 80% din timpul petrecut la CNA a trebuit să răspundem acuzației: ați vorbit prea mult despre Bode. O găsiți pe Facebook-ul lor. E publică. 80% a fost despre faptul că prea am vorbit despre domnu’ Bode.

Ceea ce ar trebui să fie despre el nu despre noi. Dacă a produs în spațiul public atâtea subiecte în care e vinovat, iată o problemă a lui, nu a noastră.

Citește și: Cine controlează televiziunile. Calificarea Evei Borsos Orsolya pentru CNA: legitimația UDMR

Noi analizăm ceea ce realitatea, pe care o reprezintă ei, produce. Plagiat, Schengen, achiziții suspecte de mașini de la compania prietenului președintelui și tot așa.

Sigur că s-a vorbit mult. Dar asta spune ceva despre el. Nu despre noi. Și aici ajungem la punctele pe care le-au identificat cei de la CNA, ca să își formuleze amenda: nu am făcut diferența între fapte și opinii.

Emisiunea e una de analiză. Nu e un buletin de știri. Niciun moderator de televiziune nu face așa ceva. Nu adaugă la finalul fiecărei fraze faptul că fost o opinie. Ar fi stupid. Al doilea articol de lege pe care am fost amendați a fost și mai amuzant. Cel referitor la faptul că nu l-am contactat pe domnul Bode să-și exprime un punct de vedere. Avem sute de mesaje trimise, tocmai dintr-o precauție.

Cine controlează televiziunile. Ionel Palăr, 9.200 de lei pe minut, de la stat. Și multe diplome

Nu ne așteptăm să intre în direct, că pentru a intra în direct, trebuie să ai niște argumente. De câte ori l-ați văzut pe Bode cu argumente? Dar să iei act de faptul că a fost invitat în emisiune de atâtea ori, am prezentat asta în fața CNA-ului și să ne amendezi ca și când nu s-a întâmplat așa ceva, voi despre ce credeți că e vorba? Despre grija față de telespectatori, sau despre grija față de domnul Bode?”, a scris Radu Buzăianu pe Facebook.

sursa foto – Emisiune B1 TV


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...