Cabinete medicale deschise în școli fără autorizație sanitară și fără personal. O parte dintre cabinetele medicale școlare din județul Botoșani funcționează fără autorizație sanitară, din cauza structurii neconforme, amplasării inadecvate sau lipsei de personal. Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP), Teodor Ferariu spune că există 21 de cabinete medicale cu 24 de puncte de lucru în județ, dar nu toate sunt autorizate corespunzător pentru a funcționa în conformitate cu prevederile legale.
Unul dintre principalele motive pentru neautorizarea acestor cabinete medicale este structura deficitară a acestora. Deși unele sunt dotate corespunzător, problema amplasării acestora la nivelurile superioare ale clădirilor face ca accesul copiilor să fie dificil.
„Sunt și motive precum amplasarea cabinetului, deși ele sunt dotate corespunzător și structura corespunde. Ele sunt amplasate al nivelele superioare, unde accesul copiilor este mai greoi. Mai sunt motive pentru care nu sunt autorizate cabinetele medicale sau punctele de lucru, întrucât acestea nu corespund din punct de vedere al structurii. De exemplu, un punct de lucru nu are fereastră și chiuvetă pentru alimentarea cu apă”, a afirmat Teodor Ferariu.
Nu sunt nici medici, nici bani
Directorul DSP a subliniat și problema lipsei de personal medical specializat în unele cabinete medicale, fapt ce împiedică autorizarea lor. Cu toate că asistenți medicali sunt angajați în anumite locații, există dificultăți în a atrage medici care să asigure serviciile medicale necesare.
„Mai avem și cabinete care pot fi autorizate sanitar, dar ele nu se pot autoriza din lipsa de personal, pentru că un cabinet medical, ca să poată fi autorizat trebuie să dețină și personalul de specialitate corespunzător. Iar aici avem cazul cabinetului din Trușești, unde există un cabinet dotat, dar domnul primar de acolo nu a reușit să încheie un contract cu un medic care să asigure serviciile medicale acolo, deși asistenți medicali sunt angajați”, a adăugat Ferariu.
În prezent, majoritatea cabinetelor medicale din județ sunt finanțate de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Aceste fonduri sunt însă limitate, ceea ce îngreunează dezvoltarea infrastructurii pentru asistență medicală școlară. Mai multe citiți în Monitorul de Botoșani.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!