Ancheta de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, demarată după incendiul care a avut loc marţi seară, este încă în desfăşurare. Surse din spital au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că principala responsabilă de producerea deflagraţiei este instalaţia electrică veche a spitalului, care nu a mai putut susţine toţi consumatorii. Deşi unitatea medicală a fost dată în folosinţă în anii ’70, proiectarea a fost făcută cu ani buni înaintea momentului, şi la nivelul perioadei respective.
Iar reabilitări la nivelul instalaţiei electrice, una încă cu fire de aluminiu, nemaifolosite de zeci de ani, nu au fost realizate. Aparatura medicală tot mai nouă, mai multă şi mai necesară desfăşurării actului medical a şubrezit şi suprasolicitat instalaţia electrică de la an la an. Iar astfel de incidente pot avea loc în orice spital mai vechi de 30-40 de ani şi care nu a fost reabilitat, explică sursele noastre.
Cum s-a întâmplat incendiul de la spital, pas cu pas?
„Majoritatea spitalelor, nu doar Spitalul de Copii, ci unităţi din toată ţara, au fost proiectate la nivelul anilor ’50, iar consumatorii la vremea aceea erau puţini, nu reprezentau un consum semnificativ pe reţeaua electrică. Dacă ea a fost proiectată să ducă un număr limitat de consumatori, este anormal ca în aceste condiţii, fără reabilitări majore, să investeşti în aparatură, în RMN, CT, să fie calculatoare în toate birourile şi alte echipamente.
Citește articolul complet în Ziarul de Iași