CADO anunță lansarea selecției jurnaliștilor pentru campania media privind segregarea în educație și efectele acesteia

Data:

Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului deschide procesul de înscriere pentru redactarea unor articole de presă despre segregarea școlară în sistemul de învățământ românesc cu scopul conștientizării publicul larg asupra fenomenului și efectele acestuia asupra elevilor și sistemului educațional în general.

Conform datelor colectate în anul școlar 2015-2016 de către Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, 26% dintre unități școlare care au răspuns monitorizării practicau segregarea per clase pe criterii etnice. Datele colectate în anul 2021 arată că rata privind segregarea per clase pe criterii etnice s-a triplat. Segregarea este separarea/izolarea per unitate școlară, clădire sau clase a unui grup de elevi pe criteriul etnic, dizabilitate, statut socio-economic, performanțe școlară și mediul rezidențial.

Cui se adresează apelul

Apelul se adresează jurnaliștilor de presă (print, online, radio, TV), bloggerilor și freelanceri-lor cu o experiență minimă de 2 ani în publicare articole de presă/ articole pe plaforma de blogging. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 11 aprilie  2022. Persoanele interesate sunt rugate să transmită CV-ul la adresa de email office@cado.org.ro, având drept subiect următorul format: Înscriere [prenume] [nume] Școala pentru toți copiii-II 2022.

Procesul de selecție se va încheia o dată cu primele 10 aplicații primite, pe principiul primul venit, primul servit. Rezultatele selecției vor fi comunicate prin email în cursul zilei de 12 aprilie 2022.

Scrierea și publicarea articolelor vor fi precedate de o sesiune de formare online de o zi pe tema segregării școlare în cadrul căreia participarea va fi obligatorie.  Prin intermediul sesiunii, CADO va oferi cele mai actuale informații privind cadrul legal privind interzicerea și combaterea segregării în educație, efectele segregării precum și datele obținute în urma monitorizării segregării școlare în toate unitățile școlare de învățământ primar și gimnazial din 11 județe.

Ulterior, jurnaliștii vor publica un material de presă (reportaj, interviu sau investigație), în care se va explora impactul segregării și discriminării asupra dreptului egal la educație. Articolele eligibile trebuie să apară în presa scrisă/online/radio sau TV până la data de 30 mai 2022. Fiecare participant care va realiza un material de presă va fi renumerat cu suma de 150 de Euro (cu taxele incluse) per articol publicat.

„Școala pentru toți copiii! -II” este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

 Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

The Active Citizens Fund Romania programme is funded through the EEA Grants 2014-2021. The overall objective of the Grants is to reduce economic and social disparities, and to strengthen bilateral relations between 15 beneficiary countries and the Donor States (Iceland, Liechtenstein and Norway). The programme is administered by a consortium composed of Civil Society Development Foundation, Romanian Environmental Partnership Foundation, Resource Center for Roma Communities, PACT Foundation and Frivillighet Norge, acting as Fund Operator designated by FMO – Financial Mechanism Office of the EEA and Norway Grants. The objectives of the Active Citizens Fund Romania are to strengthen civil society and active citizenship and to empower vulnerable groups.

With a total allocation of 46,000,000 euro, the programme pursues a long-term development of the civil society sector sustainability and capacity, stepping up its role in promoting democratic participation, active citizenship and human rights, while strengthening bilateral relations with organizations from the Donor States, Iceland, Liechtenstein, and Norway. For more information about the Active Citizens Fund in Romania, please go to www.activecitizensfund.ro. For more information about the EEA and Norway Grants, go to www.eeagrants.org. ”

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...