Caii lipițani de la Herghelia Beclean. Tradiția creșterii acestei rase, în patrimoniul UNESCO

Data:

Ministerul Culturii a anunțat că salută decizia Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, reunit la Rabat, în Maroc, privind înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a „Tradițiilor de creștere a cailor de rasă lipițană” din cele 7 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria), în care acest patrimoniu este păstrat activ și neîntrerupt.

Citește și: Parlamentul European va acorda Premiul Saharov pentru libertatea de gândire ucrainenilor

„Pentru România, acest demers se datorează cercetărilor realizate de Ioana Baskerville în cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, care a beneficiat de sprijinul constant și expertiza specialiștilor de la Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” – Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor R.A. (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), instituție care administrează cele două mari herghelii cu cai de rasă lipițană din România: Herghelia Sâmbăta de Jos, situată în satul Sâmbăta de Jos, comuna Voila (județul Brașov) și Herghelia Beclean, din orașul Beclean (județul Bistrița Năsăud).

Rasa lipițană, în varianta sa modernă, a fost creată în anul 1580, în localitatea Lipizza din sudul Imperiului Habsburgic (astăzi, Lipica din Slovenia). Pe teritoriul României, această rasă își are începuturile încă din secolul al XVIII-lea, odată cu extinderea acestei rase prin sistemul hergheliilor și depozitelor militare de armăsari ale Imperiului Habsburgic.

Tradiția românească a creșterii acestor cai a apărut în anul 1874, datorită mutării efectivului hergheliei imperiale de la Mezőhegyes (astăzi pe teritoriul Ungariei) pe un domeniu de stat al imperiului aflat la Sâmbăta de Jos, pe valea Oltului. Pe data de 8 octombrie 1920, Statul român înfiinţează Herghelia de Stat Sâmbăta de Jos, folosind în acest scop mai cu seamă cai de la crescătorii din satele Țării Făgărașului, aflate în vecinătatea hergheliei.

Astăzi, la Herghelia Sâmbăta de Jos sunt crescute 7 din cele 8 linii ale rasei, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai importante herghelii de cai lipițani din lume. De-a lungul timpului, popularitatea cailor din această rasă a fost întreținută de ținuta lor elegantă și impunătoare, rezistența la efort, inteligența și devotamentul arătat în relația cu omul.” se precizează în comunicatul Ministerului Culturii.

Cum au ajuns lipițanii la Herghelia Beclean?

Linia Incitato de lipițani a fost fondată în Beclean, județul Bistrița-Năsăud, aflăm asta din articolul “INCITATO ȘI CREȘTEREA CABALINELOR LA BECLEAN” scris de Dr. Kerekes Zoltán și disponibil aici.

Doctorul Kerekes Zoltán a lucrat 34 de ani la Herghelia Beclean, fiind unicul său loc de muncă și are două realizări foarte importante în cariera sa: participarea la formarea rasei Semigreu Românesc și readucerea în Herghelia Beclean a linei Incitato, linie al cărei armăsar fondator s-a născut chiar în Beclean.

“Despre armăsarul întemeietor de linie paternă Incitato, armăsar produs al localității Beclean, aflăm că s-a realizat la curtea familiei Bethlen din localitate în jurul anilor 1689-1700, când moda cailor spanioli a ajuns și în Transilvania. Fenomen care a influențat și atitudinea familiei Bethlen, ce întreținea două herghelii, una în localitatea Arcalia, pe o perioadă mai scurtă de timp și una în localitatea Beclean a cărei dată de înființare se pierde cu multe secole în urmă.

În anul 1689 și în anul 1700, familia baronului Bánffy a achiziționat cai spanioli și a întemeiat herghelii proprii în localitățile Bonțida, Borșa Clujului și Răscruci. De la familia Bánffy, din efectivul de cai spanioli de la Bonțida, în anul 1802, proprietarul de atunci a domeniului Becleanului, contele Bethlen Pál, a cumpărat un armăsar și 12 iepe.

Armăsarul cumpărat se numea Curioso, avea un corp impunător, robust și un mers elegant. Printre cele 12 iepe se afla una de talie mică, dar cu starea de întreținere mereu foarte bună și cu temperament vioi, ea purta numele de 532 Capelano.

Din împerecherea lor ulterioară, în anul 1810, în noaptea zilei Sfântului Bonifaciu, deci în data de 14 mai, s-a născut un mânz de culoare negru închis, care la înțărcare a primit un nume spaniol, Incitato.

Despre cum s-a realizat la Beclean singura herghelie de Lipițani de culoarea neagră din lume, citiți în Săptămâna Online!

FOTO: Iepe mamă Lipițan la Herghelia Beclean (Foto: Popescu Angelica, 2017)

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse în cuvinte | Crișana

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse...