Pe 22 iunie a avut loc la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud o prezentare a proiectului „Cămașa sunt EU! Sânzienele la Muzeu!”, un eveniment care va avea loc joi, 24 iunie, și care deschide o expoziție rezultată în urma unui studiu aprofundat al cămășilor tradiționale din județul nostru, aflate în depozitele muzeului, la secția etnografie și la secția grafică, bunuri de patrimoniu național. Studiul a fost efectuat de o echipă de trei muzeografi bistrițeni Gela Neamțu, Mihaela Bolog (etnografie) și Alina Ilia-Sabo (grafică), rezultatele fiind valorificate într-o expoziție reprezentativă.
Pe 24 iunie, deschiderea expoziției reprezintă un eveniment gândit special pentru a marca Ziua internațională a IEI românești, Sânzienele și sărbătoarea creștină a nașterii Sf. Ioan Botezătorul, cu implicarea unor meșteri populari, elevi și zona ONG.
De ce consider că e inedit proiectul acesta? Pentru că iese din zona de confort și de prezentare strict științifică a elementelor și obiectivelor, respectiv rezultatelor studiului etnografic, pentru că inițiază un dialog peste ani între generații, dar mai ales pentru caracterul viu, live al conceptului. Este cel mai ușor să înveți din experiențele trăite și aceste amintiri sunt cele mai longevive, rămân în memorie pentru foarte mulți ani.
Citește articolul complet în Năsăudeanul