Campanie de Crăciun Ziarul de Iași. Haideţi să-i scoatem din iarnă pe prichindeii din Pietriş!

Data:

Moş Crăciun va sosi anul acesta în satul Pietriş din comuna Dolheşti mult mai încărcat ca de obicei. „Ziarul de Iaşi” organizează şi în acest an tradiţionala Campanie de Crăciun, prin care încercăm să îmbrăcăm şi să încălţăm 100 de copii, preşcolari şi şcolari, de la şcoala din sat. 

Anul acesta ne propunem ca, alături de cititorii noştri, să le oferim un zâmbet de Crăciun prin îndeplinirea dorinţelor, şi o iarnă cât mai uşoară, prin cumpărarea ghetuţelor din piele îmblănite şi hainelor călduroase.

Sunt copii simpli, care provin din familii modeste, cu nevoi, şi care merg la una dintre cele mai sărace şcoli din judeţ. Intraţi aşadar alături de noi în una din cele mai vechi şi frumoase campanii de întrajutorare din Iaşi! Toate detaliile, în rândurile de mai jos.

15 dintre copiii şcolii Pietriş sunt luaţi în plasament şi au reuşit să simtă din nou dragostea unei familii într-un sat ascuns parcă de lume după dealuri, într-o margine de pădure.

Satul arată exact aşa după cum îi zice şi numele, ca şi cum a luat Dumnezeu o mână de pietriş şi a aruncat-o între dealuri, iar pietricelele s-au transformat apoi în case, în oameni şi orătănii. Dumnezeu a ascuns în mâna de pietriş şi toate grijile şi nevoile de pe Pământ, dar le-a dat, totuşi, putere oamenilor să îndure şi să rămână aici.

Să îndure şi frig şi lipsuri şi ierni care par să muşte aici din carne mai tare decât în alte locuri. Oamenii de pe coama dealurilor din Pietriş nu au acces la apă.

O cară de la sute de metri, cu coromâsla, adică folosesc o bucată curbată de lemn, prevăzută la ambele capete cu crestături, de care atârnă găleţile, şi care se poartă pe umeri, fie iarnă sau vară, frig sau cald, noroi care ajunge până la glezne sau zăpadă care trece de brâu. Este singura modalitate prin care îşi pot asigura necesarul de apă.

Au învăţat oamenii din Pietriş să le îndure pe toate, dar parcă aşa au devenit şi mai buni, la fel cum pietrele de râu sunt măcinate de vâltoarea apelor şi devin mai netede, mai lucioase.

Atunci când am ajuns în sat să-l colindăm în căutarea poveştilor pe care vi le vom prezenta în campanie, am fost serviţi cu mere, ni s-au deschis uşile, am fost primiţi în casă la cald şi părea că nu vor să ne apese cu toate nevoile pe care le au. La şcoala din Pietriş copiii adunaseră fructe şi legume pentru un bătrân rămas singur, pe care le-au cărat tot ei în bătătura omului. Peste tot pare că dai de oameni dispuşi să te ajute.

În aşteptarea lui Moş Crăciun

Ce copil nu îl aşteaptă pe Moş Crăciun cu braţele deschise? Ce copil nu are o listă de dorinţe şi speră că Moşul o va citi? Ce copil nu se sperie atunci când aude că Moşul nu mai vine dacă e neascultător? Cei 100 de copii de la şcoala din Pietriş ne-au aşteptat cu braţele deschise, ne-au zâmbit larg şi s-au emoţionat când ne-au văzut, pentru că ei ştiau un singur lucru: noi suntem mesagerii lui Moş Crăciun, şi cu ajutorul nostru visele lor vor deveni realitate.

Şi ce listă lungă de cadouri ar avea Moş Crăciun, dacă s-ar opri şi prin Pietriş, unde sunt copii atât de sinceri şi de buni… Biciclete, păpuşi, maşinuţe, seturi de bucătărie, mingi, animăluţe, lego şi şah, acestea sunt doar o parte din darurile pe care ni le-au mărturisit cu ochii plini de speranţă.

Stăteau în banca lor şi tremurau de emoţie când ne povesteau ce îşi doresc şi ce vor să devină când vor fi mari. Pare că satul Pietriş va da ţării mulţi poliţişti, pentru că aproape în fiecare clasă erau măcar 2-3 copilaşi care visau la această profesie.

Află aici mai multe detalii despre situația copiilor din Petriș și despre cum poți ajuta.

Mai multe detalii, și la telefon 0232/271.271.

La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre contracte de sponsorizare, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, şi prin fax sau email.

Totodată, şcoala coordonatoare a deschis un cont bancar special pentru această campanie. 

Titularul este „Şcoala Gimnazială Dolheşti”, cod fiscal 17150231, cont RO02BRDE240SV65862922400, deschis la BRD, agenţia ANASTASIE PANU IAŞI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online | Ziarul de Iași

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online...